Yeni adli yılın açılış töreninde, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Samsun Adalet Komisyonu Başkanı Hüsamettin Otçu, Bölge İdaresi Mahkemesi Başkanı Ali Telli, Baro Başkanı Necat Anıl ve Noter Odası Başkanı Ömer Faruk Tarak, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Ardından törene katılan savcılar, hakimler ve avukatlar, Samsun Bölge İdaresi Mahkemesi salonunda düzenlenen kokteyle katıldı. Kokteylde açılış konuşmasını yapan Baro Başkanı Avukat Necat Anıl, adalet sisteminde çok sıkıntı olduğunu belirterek, "Üzülerek ifade etmeliyim ki büyük bir heyecan ile toplumsal beklenti haline gelen yeni anayasa yapımı süreci son derece yavaş ilerlemiş ve sonuca ulaştırılamamıştır. Kaldı ki bundan sonraki süreçte ise yerel seçimlerin ve ardından milletvekili seçimlerinin yapılacak olması ve Türkiye gündeminin seçime endekslenmesi, bu fırsatın kaçmasına sebebiyet verecektir. Bu bakımdan, Meclis çatısı altındaki tüm partilerin, ortak bir usul belirlemesi ve yapılan çalışmaların bir an önce neticelendirilmesi arzu etmekteyiz" dedi.

Samsun Cumhuriyet Başsavcı Ali Yeldan ise kentte yapılan adli çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başsavcı Yeldan, uyuşturucu imal ve ticaretiyle uğraşanların sayısında ve ele geçirilen uyuşturucu miktarında artış olduğunu söyledi. Personel ve mahkeme sayısının arttığını söyleyen Başsavcı Yeldan, "Aile içi şiddet, spor suçları ve uzlaşma bürolarımıza ilaveten, bu adli yılda bilişim ve yolsuzluk suçları büroları da faaliyete geçirilmiştir. Yaygınlaşan ve toplumumuzun üzerinde önemli etkiler bırakan bu suç tipleri ile de uzman bürolar marifetiyle etkili bir şekilde soruşturulmasının önü açılmıştır" diye konuştu.

Bazı projeler hakkında da bilgi veren Başsavcı Ali Yeldan, "Denetimli Serbestlik Şubemiz, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Valimiz Hüseyin Aksoy'un katkılarıyla alanında örnek olabilecek 'Yeniden Başlasın' isimli bir projeyi hayata geçirmeye başladık. Proje kapsamında suça bulaşmış çocuk ve gençlerin fırsat ve kaynaklara eşit erişiminin sosyokültürel ve meslek edindirici faaliyetlere katılımlarını, suç ve suç unsurlarından uzaklaştırılarak yaklaşık bin 300 çocuk ve gencin toplumsal bütünleşmesinin sağlanması hedeflenmektedir. Bu proje çocukların ve gençlerin suça sürüklenmelerinin önlenmesi için adli ve idari merciler arasındaki eşgüdüm ve işbirliğine güzel bir örnektir" dedi.

ŞİDDETE KARŞI EKONOMİK DESTEK

Aile içi şiddet ve çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarıyla ilgili Samsun'da yapılan örnek uygulamaların olumlu sonuçlar vermeye başladığını belirten Başsavcı Ali Yeldan, şunları kaydetti:

"Aile içi şiddet olaylarında şiddet mağdurlarına yönelik psikososyal destek ile birlikte adli işlemler Koza Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'nde, çocuk istismarına yönelik işlemler ise Çocuk İzleme Merkezi'nde yürütülmektedir. Bu merkezlerde, meydana gelen olayın soruşturulması kadar, yeni olayların önleyici tedbirler ile engellenmesi hedeflenmektedir. Aile İçi Şiddet Suçları ve Çocuklara Yönelik Cinsel İstismar olaylarının önlenebilmesi için etkili şekilde hukuki korumanın yanında, kadınların ve çocukların ekonomik ve sosyal yönden desteklenmeleri ve toplumun eğitim yoluyla bilinçlendirilmesi gerekmektedir." - Samsun