İzmir'de, Yengeç adı verilen operasyonla tutuklanan eski İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Asım Korkut, İzmir Adliyesi önünde avukatı Şakir Balcı ile basın açıklaması yaptı.

Asım Korkut, kendisinin de 16 ay önce özel yetkili cumhuriyet savcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklandığını hatırlatarak, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in yaşadığı sıkıntıları anladığını söyledi.

''Yaşamının alt üst olduğunu, bu nedenle ailesinin büyük sıkıntılar, kendisinin yanı sıra yakınlarının da büyük üzüntüler yaşadığını'' belirten Korkut, şöyle konuştu:

''Sayın Başsavcımıza yapılan hukuksuzlukları tasvip etmemiz mümkün değil. Ailem çok büyük sıkıntı yaşandı, kanser oldu. Yaşananların telafisi mümkün değil. Ancak Başsavcıya bir haksızlık yapılmışsa bunun aynısı bana yapıldı. Ortada bir haksızlık, hukuksuzluk VARSA aynısı bizim olayda da vardı. Bana yapılırken ses çıkarmayanların, hak hukuk adına konuşmalarını samimi bulmuyorum.''

Kendisi hakkında soruşturma yürüten Cumhuriyet Başsavcı Vekilinin de ''yetki aşımında'' bulunduğunu öne süren Korkut, ''Ancak bizim olayda aynı duyarlılığı Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) göstermemiştir. Soruşturmayı yürüten Sayın Başsavcı Vekili hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Bakalım şimdi ne denilecek?'' diye konuştu.

Asım Korkut'un avukatı Şakir Balcı ise müvekkili hakkında Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından verilen kararın hukukçularca iyi analiz edilmesi gerektiğini kaydederek, şöyle konuştu:

''Erzincan - Erzurum hattında yaşanan tartışmaların tamamını Asım Korkut'a ilişkin soruşturma ve yargılamalar sırasında dile getirmiştik. Müvekkil çok daha ağır uygulama ve yaptırımlara maruz kalmıştır. Nihai karar verme noktasındaki makam da dahil tüm başvuru ve itirazlar karşısında müvekkilin aleyhine yapılan uygulamalar, hukuka uygun hale getirilmemiştir.''

Şakir Balcı, 1. sınıf hakim ve savcıları yargılama yetkisinin yasa gereği Yargıtay'da olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

''Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 86. maddesi gereğince 1. sınıf hakim ve savcıları yargılama yetkisi Yargıtay ilgili ceza dairesinde yapılır. Ayrıca Ergenekon davasıyla başsavcı arasında ilişki kuruluyorsa, davanın sanıklarıyla birlikte yargılama merci Yargıtay'ın ilgili ceza dairesidir. Bu davanın da 3 ay içinde bitirilmesi gerekir.''

Asım Korkut'un, tefecilik suçundan yargılanan Vedat Orhan Çelenk'in tahliyesi sürecinde rüşvet istediği iddia edilmişti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 1. derece mahkeme sıfatıyla ''rüşvete teşebbüs'' suçundan Asım Korkut'a 10 ay hapis cezası öngörmüş, ancak ''hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına'' karar vermişti.

aa