Sivil bir anayasa için kolları sıvayan SDP’liler, hukukçular eşliğinde bir demokratik anayasa taslağı oluşturarak Meclis’e verecek...

Türkiye’nin yapısal sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm önerileri üretmek amacıyla sivil toplum örgütleri bir platform etrafında buluştu. Sivil Dayanışma Platformu (SDP) adı altında bir araya gelen temsilciler sivil anayasa için kolları sıvadı. SDP’liler oluşturdukları anayasa taslağını hukukçuların yaptığı değerlendirmeler sonucunda hükümete ve meclise iletilecek.

GÜVENDE HİSSETMELİYİZ

Toplantıya Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, Anadolu Aslanları, İşadamları Derneği ve Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği gibi Türkiye’nin farklı yerlerinden 402 sivil toplum örgütü katıldı. İstanbul Legacy Ottoman Otel’de bir basın açıklaması yapan Sivil Toplum Dayanışma Platformu üyeleri adına ilk sözü SDP Başkanı Ayhan Ogan aldı.

Ogan, “Toplumun bütün kesimlerinin güvende ve rahat hissetmesi ancak yeni bir anayasanın yapılması ile sağlanabilir. Bizler kamu vicdanı adına bir araya geldik. Adaletsiz olan ve ideolojik olan bütün yaklaşımlara karşıyız. Katsayı kararını da vicdansızlık olarak nitelendiriyoruz. Yargıdan siyaset değil adalet bekliyoruz” şeklinde konuştu. Eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek de problemlerin çözümünde sivil demokratik anayasanın olmayışının ilk engel olduğunu söyledi. Toplumun taleplerinin anayasal bazı organlar eliyle engellendiğini vurgulayan Reşat Petek şöyle konuştu:

BU DARBE ANAYASASIDIR

“Vesayet kokusu olan darbe anayasası, çözümün önünü tıkıyor. Toplumun iradesine önem veren, halkına saygı duyan ve onun iradesiyle oluşan bir anayasa olduğu açıktır. Referandum ile dahi olsa, biz 12 Eylül Anayasası’nın nasıl hazırlanıp ne şekilde halka kabul ettirildiğini biliyoruz. Halkın sözcülüğünü bu platform yapacak.”

ÇÖZÜM ÖNERECEĞİZ

Adaleti Savunanlar Derneği Onursal Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ise, “Temel hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı her alanda bir çözüm önereceğiz. Eğer Danıştay kararı veya Askeri Şura kararıyla çıkartma olursa haksızlıklara karşı duracağız” dedi.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Toplantıya katılan sivil toplum örgütlerinden bazıları şunlar: Ensar Vakfı Başkanı Ahmet Şişman, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Ali Gür, Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Fatma Benli ile AKABE Vakfı, HAK-İŞ, Ensar Vakfı, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı temsilcileri...

GÜL: BU MECLiS SiViL ANAYASA YAPABiLiRDi

Anayasa değişikliğiyle ilgili sözlerinin farklı algılanmasını çirkin bulduğunu söyleyen Gül “Meclis sivil anayasayı yapabilirdi. Hayıflanma olarak ‘Fırsat kaçırıldı’ dedim” diye konuştu...

Cumhurbaşkanı Gül, Agra’da, Hindistan ziyaretini izleyen gazetecilere önceki gün yaptığı “Yeni Anayasa fırsatı kaçtı” sözlerini değerlendirdi.

HOŞ KARŞILAMADIM

Gül ‘’Anayasa değişikliğiyle ilgili sözlerinin farklı anlamlara çekildiğini’’ ifade ederek, ‘’Sözlerimin farklı yönlere çekilmesini ne anlarım, ne hoş karşılarım. Doğrusu çirkin buldum’’ diye konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmasına şöyle devam etti:

‘’Bu Meclis’i ben her zaman yücelttim. Halk bu Meclis’i bir parti iktidar yapmış ama dört partiye de grup kurdurmuş. Bu Meclis sivil anayasayı yapabilirdi. Bir üzüntü belirtisi olarak, hayıflanma ifadesi olarak ‘Fırsat kaçırıldı’ dedim.” Standartları ilerlemiş Bir Türkiye’de her şeyin yeniden ele alınması gerektiğini söyleyen Gül “Eğitimde, ekonomide her alanda Türkiye’nin yöneldiği istikamet belli iken buna uygun daha öz ve evrensel ilkeleri kapsayacak, bugüne uygun anayasa yazılmalı. Parti başkanları, gruplar yeni bir anlayış getirirse bu takdir edilir; Anayasanın bazı maddeleri de değiştirilebilir. Çünkü elzem konular var. Bu da Meclis’in yetkisinde olan bir şey” dedi.

Serbest ÖZDEN- BUGÜN




Yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili farklı görüşler için tıklayınız.