ANKARA (ANKA) - Milliyetçi Muhafazakar Oluşum Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, Hükümet'in gerekçelerini halka anlatarak sivil bir Anayasa yapabileceğini ifade ederek, "Yeni bir Anayasa için herkes eteğindekini dökmelidir. Kolay olmayacağı açıktır fakat sivilleşme ve demokrasinin ilerleyişi için şarttır. Bu Hükümet ya da bir başka Hükümet sivilleşme adına bu adımı bir yerden başlatmak zorundadır" dedi.

Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, siyasetin ve milletin iradesi üzerindeki her türlü gölge ve vesayetin kalkıp tam demokrasinin işlemesi gerektiğini belirterek birilerinin elindeki gücü kullanarak "Siz demokratikleşmeyi beceremezsiniz, bizim dediğimiz gibi demokratikleşeceksiniz" diye halkın iradesi üzerine vesayet koyması durumunda bunun diktatorya olacağını kaydetti. Yılmaz, "On yılda bir postal sesinin dediği değil, dört yılda bir milletin dediği olmalı" dedi.

Hükümet'in gerekçelerini millete anlatarak sivil Anayasa yapabileceğini ifade eden Yılmaz, "Anayasaları asker değil sivil yönetimler yapmalı. Asker mantığı ile kendinizi komutan, milletin tamamını da emir eriniz kabul edip bu psikolojik yansımanın eseri anayasalarla, iki binli yılları yönetemezsiniz. Sorun burada değil; sorun yapılacak yeni anayasanın içeriği ve millete ne getirip ne götüreceğidir" dedi.


Hatalı ve yanlış bir Anayasa yapılması durumunda bunun muhalefet için seçim malzemesi olabileceğini bildiren Yılmaz, "Bugün Meclis'te kendisine ve hukukçularına güvenen, Anayasa yapma yeterliliğine sahip bir Hükümet var ise buna dış müdahale yerine yeni Anayasa'nın detayları tartışılmalıdır. Referanduma gidilir. Anayasa tartışılır ve millet kararını verir. Yanlış bir karar alınırsa gelecek daha güçlü bir Hükümet bu yanlışları düzeltir. Ama nihayetinde askeri bir darbe ardından yapılan bir Anayasa ile yürünemeyeceği de açık bir realitedir" görüşüne yer verdi. Hükümet'e, karşıt seslere de kulak verme çağrısında bulunan Yılmaz, "Yeni bir Anayasa için herkes eteğindekini dökmelidir. Kolay olmayacağı açıktır fakat sivilleşme ve demokrasinin ilerleyişi için şarttır. Bu Hükümet ya da bir başka Hükümet sivilleşme adına bu adımı bir yerden başlatmak zorundadır" dedi. (ANKA)
(HH/ÖMR)



  YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.