(ANKA) - Kaçar yaptığı yazılı açıklamada, kamuda sözleşmeli istihdamının hukuken istisnai bir uygulama olması gerekirken asli bir istihdam politikası haline dönüştüğüne dikkat çekti.
Kaçar, sözleşmeli personele yönelik düzenlemelere karşı açtıkları davaların birçoğunda Danıştay'ın yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Sözleşmeli personele "30 günden fazla hasta olamazsın' deniliyordu. İdareye sebep göstermeden sözleşmenin feshi hakkı tanınıyordu. Yine, kurum gelirlerinin düşmesi halinde idareye sözleşmeyi feshetme hakkı tanıyordu. Halen sözleşmeli personel, kamu veya özel sektördeki hiçbir çalışanın ödemediği damga vergisini, hizmet sözleşmesinin yenilenmesi nedeniyle ödüyor. Sendika olarak bu adaletsizlikleri gidermek için mücadele ediyoruz. Hükümet çalışma barışını bozan ve adaletsizliği büyüten sözleşmeli personel uygulamasına mutlaka çözüm bulmalıdır."
Kaçar, Danıştay'ın Sağlık-Sen'in açtığı davaya ilişkin verdiği bir kararda, sözleşmeli personel mevzuatını çağdışı olarak nitelendirdiğini bildirdi. Kaçar, Danıştay'ın, sözleşmeli personele ait hizmet sözleşmesindeki döner sermaye gelirlerinin yetersiz olması halinde idareye sözleşmeyi feshetme hakkı tanıyan hükmün iptali için açtıkları davada yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirterek, "Danıştay, sözleşmeli personel mevzuatının, çağdaş çalışma yaşamına uygun kriterler ve koşulları içermediği, bu nedenle sözleşmeli personelin çalışmalarının karşılığının telafi edilmesi bakımından ihtiyaçlara cevap veremediği görüşünü açıkladı" dedi. Kaçar, Danıştay'ın bu görüşünün, 4-C uygulamasının iptali yönünde Danıştay'a dava açmaya hazırlanan sendikaları umutlandırdığını da kaydetti.

SAĞLIK-SEN'DEN SÖZLEŞMELİLERE HARCIRAH HAKKI TANINMAMASINA DAVA

Sağlık-Sen, sözleşmeli personelin eş durumu tayini, becayiş gibi durumlarda diğer memurlara tanınan harcırah hakkından yararlanması için dava açtı.
Sağlık-Sen tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nda 4/B statüsünde çalışan sözleşmeli personelin 2009 yılından itibaren eş durumu tayini ve becayiş hakkına kavuştuğu hatırlatılarak, "Eş durumu veya becayiş yoluyla görev yeri değişen sözleşmeli personele, hizmet sözleşmesinde geçen "Sözleşmeli personele geçici görev yolluğu dışında harcırah ödenmez' ifadesi nedeniyle harcırah ödenmiyor" denildi.
Açıklamada, memurlara görev yeri değişikliğinde ödenen harcırahın sözleşmeli personele de ödenmesi için Sağlık-Sen'in Danıştay'a açtığı davada, 2010 yılı hizmet sözleşmesinde harcırah hakkını engelleyen ifadenin iptalinin istendiği belirtildi.
Açıklamada ayrıca, "2010 Yılına ait hizmet sözleşmelerinde bu gelişmeler dikkate alınmalıydı. Sözleşmeli personelin, diğer memurların tayin ve nakil durumlarında aldığı harcırahtan yararlandırılmaması hukuki değildir" değerlendirilmesinde de bulunuldu.