Yedi sivil toplum kuruluşundan oluşan Karma İstişare Komisyonu, Anayasa’da yapılacak değişikliklerin önemli olduğunu ancak, Anayasa değişiklik paketinin ihtiyacı tam olarak karşılamadığını kaydetti. STK'lar, değişiklik taslağında, ekonomiyi ve çalışma hayatını düzenleyen kurallara yer verilmemiş olmasını önemli bir eksiklik olarak nitelendirdi.
TOBB, TİSK, Türk-İş, Hak-İş, Türkiye Kamu-Sen, TESK ve TZOB’tan oluşan KİK Anayasa Değişikliği ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Mevcut Anayasa’nın günümüzün siyasi, toplumsal ve iktisadi ortamına uymadığını uzun süredir ifade ediyorduk. Özellikle de ekonomimiz ve sosyal gelişimimiz, eskinin şartlarına göre oluşturulmuş bir hukuki yapı ile daha fazla yol alamamaktadır. Bu çerçevede çeşitli meslek ve sivil toplum örgütleriyle birlikte 2007 yılında Anayasa Platformu’nu meydana getirerek bu konuda yapılan çalışmalara katkı sağlamayı da amaçladık” denildi.

-EKONOMİYİ VE ÇALIŞMA HAYATINI DÜZENLEYEN KURALLARA YER VERİLMEMESİ EKSİKLİK-

Anayasa Platformu ile yeni bir anayasa mutabakatının toplumda nasıl ses bulduğunun tescil edildiğini ve Anayasa’nın dayanması gereken temel ilkelerin ortaya konulduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
“Bugün gündeme getirilen değişiklik önerilerinin, geniş bir mutabakatla sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Başlayan bu sürecin, kaybolan uzlaşma zemininin yeniden tesis edilmesi için bir fırsat olabileceğini düşünüyoruz. Burada elde edeceğimiz ivme, ekonomideki tıkanıklığı gidermeye de yardımcı olacaktır. Öte yandan yapılacak değişikliklerin, önemli olmakla birlikte, yeni Anayasa ihtiyacını tam olarak karşılamadığının bilincindeyiz. Değişiklik taslağında, ekonomiyi ve çalışma hayatını düzenleyen kurallara yer verilmemiş olmasını da önemli bir eksiklik olarak görüyoruz. Türkiye’nin, hassasiyetlerini dikkate alan, iyi kurgulanmış, yeni bir Anayasa’ya ihtiyacı devam etmektedir. Beklentimiz, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti yapımızı koruyan, hak ve özgürlükleri esas almış, hukukun üstünlüğü temeline oturan, değişime açık, toplumun değerleriyle bütünleşmiş ve uzlaştırıcı yeni bir Anayasa’nın hazırlanması ve hayata geçirilmesidir.”(ANKA)



  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.