İzmir Arabulucular Derneği (İZARADER) Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Barosu avukatlarından Sinem Hacıeminoğlu, boşanma davalarında yoksul eşlere süresiz şekilde yoksulluk nafakasına hükmedilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Yoksulluk nafakasının süresiz olmasının kadını çalışma hayatından alıkoyduğunu, hatta kayıt dışı çalışmaya sevk ettiğine dikkat çeken Hacıeminoğlu, "Nafaka davalarında eşlerin yaşı ve evlilik süresi göz önünde bulundurulmalı" dedi.

DEVLET DESTEK VERMELİ

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan'ın "Süresiz uygulanan yoksulluk nafakası süreli hale getirilmelidir" şeklindeki sözlerinin çarpıtıldığını vurgulayan Hacieminoğlu, "Süresiz şekilde nafaka hükmedilmesi Anayasa'nın 10. ve 41. maddesine aykırı. Yoksulluk nafakasının süresiz olması, lehine nafaka hükmedilen kişiyi çalışma hayatından alıkoymakta hatta ve hatta kayıt dışı çalışmaya sevk etmektedir. Yapılacak yasal düzenleme ile eşlerin yaşı, evlilik süresi de göz önünde bulundurularak yoksul durumdaki eşe Aile mahkemelerinin takdir edeceği süre ile sınırlı şekilde nafaka ödenmesi ve sonrasında eşe devlet desteği sağlanması ile bu konu adil bir çözüme ulaşacaktır" dedi. Hacıeminoğlu, Almanya, İsviçre, Hollanda, Fransa ve ABD'de yoksulluk nafakası konusunda süre sınırlamasına ilişkin düzenlemelerin de yer aldığını söyledi.

ÖMÜR BOYU YÜK!

Avukat Hacıeminoğlu, "Devletin aktif olarak mücadele etmesi gereken yoksulluğun sorumluluğunun, boşanan taraflardan birisinin üzerine ömür boyu yüklenmesi, sosyal devlet ilkesine, hakkaniyete ve mantığa da uygun bir çözüm değildir. Kadını ikinci plana atan, toplum nezdinde pasife eden bu konuda bir an önce düzenlemenin yapılması bir hukuk kadını olarak tek temennimizdir" diye konuştu. (Metin Burmalı / Yeni Asır)