Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu imzalı açıklamada 'Türk kadını' vurgusu yapıldı.

Yapılan basın açıklaması şöyle;

Tarih boyunca erkek; akılla, kültür ve uygarlıkla ilişkilendirilerek yönetici olarak konumlandırılırken; kadın; cinsiyetçi bir yaklaşımla üretkenliği nedeni ile ömür boyunca erkeğin egemenliğinde konumlandırılmıştır.

Ünlü düşünürler Konfüçyüs ve J.J. Rousseau kadının, erkeğin egemenliği altında olduğunu varsaymışlardır. Hukuk kuralının temelini oluşturan sosyal yaşam, örf ve adet hukuku ve din kurallarında yer alan kadının, erkeğin egemenliğinde olduğu anlayış ve bakış açısıyla yasal mevzuatlar oluşturulmuştur. 

Ülkemizde Cumhuriyetin  kurulması ile  Atatürk dünyada kadınların sahip olmadığı hakları Türk kadınlarına vermiştir. Cumhuriyetin kurulmasından sonraki dönemde 17 Şubat 1926'da 743 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun kabul edilişi ile ''resmi nikah yapma'' zorunluluğunun getirilmesi ile birlikte kadın hakları alanındaki kazanımlar başlamıştır.                  

- Tek eşle evlilik, 

- Kadınlara  boşanma  ve velayet hakkı 

- Miras hukuk alanında kadın ve erkeğe eşit haklar tanınması,

en önemli kazanımlardır.

Bu kazanımlar kadın hakları konusunda tabuların yıkılmasına sebebiyet vermiştir.

Yeterli olmamakla birlikte Türk Medeni Kanunu'nunda ki kadın hakları aleyhine olan  "koca evin reisidir"  tanımlaması ile birlikte kadının erkeğin egemenliğinde olduğu yönündeki bakış açısını ancak 2002 yılındaki 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile aşabildiğimiz görülmektedir.

Bu ilerlemeler Cumhuriyeti kuran ve çağlar ötesini gören ilerici kadroların hazırladığı ve Gazi Meclisin kabul ettiği Türk Kanunu Medenisi ve diğer yasal düzenlemelerin tanıdığı hakların Türk kadını tarafından özümsenmesi ve Cumhuriyetin yetiştirdiği aydın Türk kadınının yakılan bu ışıklı yolda yürüyerek verdiği mücadelelerle başarılmıştır.

Elbette bu kazanımlar yeterli değildir. Cumhuriyetin ön gördüğü Türk toplumu kadın ve erkeğin yan yana ve eşit olarak medeni ilişkiler içerisinde muasır medeniyetler seviyesine doğru kararlı adımlarla yürüdüğü bir toplumdur. Bu toplumu inşa etmek için Aydın Barosu ve Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu mücadelesine durmadan devam edecektir. 

Türkiye Cumhuriyeti devleti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk"e  ve Türkiye"de ki hukuki temellerin  atılmasında katkılarda bulunmuş  Atatürk" ün, yakın çalışma arkadaşı olan meslektaşımız ve hemşehrimiz Mahmut Esat Bozkurt'a  Aydın Barosu olarak şükranlarımızı sunuyoruz.

Önümüzdeki yıllardaki 17 Şubatlarda; kadınlara medeni hukuk alanında daha iyi haklar sağlayan yasal düzenlemeler yapılması dileğiyle   Aydın Barosu Kadın Hakları komisyonu olarak Türk Haklına ve özellikle Türk kadınına çağlar atlatan kanunların mimarı olan Mahmut Esat Bozkurt'a bir kez daha rahmet ve saygı sunuyoruz. Saygılarımızla 

AYDIN BAROSU - KADIN HAKLARI KOMİSYONU

hukukihaber.net