İki gün (25-26 Haziran 2022) süren toplantı; İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından, TBB AHM Yürütme Kurulu Üyesi Av. Sabahattin Gümüş’ün; başta Gümüşhane Barosu Başkanı Av. Ali Günday ve Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi olmak üzere, katledilen avukatları andığı konuşmasıyla açıldı.

“BAROYU DA YURTTAŞI DA SAVUNMASIZ BIRAKMAMANIN TEMELİNDE, AVUKATI YALNIZ BIRAKMAMAK VAR”

TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, toplantıda yaptığı konuşmada, “Bizim yola çıkarken bir şiarımız vardı. Hiçbir avukatın, hiçbir baronun yalnız; hiçbir yurttaşın savunmasız bırakılmayacağını söylerken şunu biliyoruz. Baroyu da yurttaşı da yalnız bırakmamanın, savunmasız bırakmamanın temelinde avukatı yalnız bırakmamak var. Avukatın yanında yer almak, savunmayı güçlü kılmak var. Bu sebeple Avukat Hakları Merkezimiz bizim bu dönemki temel yol haritamızın en önemli unsurunu oluşturuyor” dedi.

Bu amaçla Avukat Hakları Merkezi’nde farklı bir yapılanma gerçekleştirdiklerini; barolarında bu amaç uğruna mücadele eden meslektaşlarla Merkezi ve mücadeleyi birlikte yürütmek istediklerini söyleyen Sağkan, toplantıya katılan avukatlara teşekkür etti.

Sağkan, her gün farklı illerde meydana gelen avukata dönük saldırılara dikkat çekerken, avukatın sadece fiziki saldırı altında olmadığını, rutin hizmetlerini yerine getirirken dahi önüne engeller çıkarıldığını söyledi. Birlik Başkanı, “Bu sebeple daha etkin, daha güçlü ve bir ildeki avukat hakkı ihlaline, o ildeki baromuzla birlikte anında müdahale edebilecek bir yapıyı kurgulamanın zorunlu olduğuna inandık. Bugün buradan güçlü bir avukat hakları merkezinin yola çıktığını görmekten çok büyük onur duyuyorum” diye konuştu.

“EN ÖNEMLİ İŞİMİZ AVUKATIN HAKKKINI SAVUNMAK”

TBB Saymanı ve Avukat Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Gökhan Bozkurt da konuşmasında en önemli işlerinin avukatın hakkını savunmak ve avukatın çalışabileceği koşulları hazırlamak olduğunu söyleyerek; avukatların, hayatları dahil olmak üzere büyük risk altında bulunan meslek grubu içerisinde olduğunu kaydetti.

Avukatlık mesleğinin topyekûn bir saldırı altında olduğu şeklindeki gözlemini aktaran Bozkurt; kanun, anayasa, hukuk tanımadan yapılan düzenlemeler ve güçlü bir savunma makamına gerek olmadığı yönündeki düşünce nedeniyle avukatlar olarak hiçbir fiziki tehdit altında olmasalar da görevlerini yapmalarına engel olunmaya çalışıldığını söyledi.

Bozkurt, iki gün boyunca bütün bunların konuşulacağını ve Avukat Hakları Merkezi’nin yeni oluşumunun temellerinin atılacağını belirtti.

Avukat Hakları Merkezi Dönem Sözcüsü Av. Deniz Özbilgin, toplantı programına ilişkin bilgi vererek ilk gün TBB Avukat Hakları Merkezi’ni, neden kurulduğunu, ne amaçladıklarını anlatacaklarını belirterek sözü yürütme kurulu üyelerine bırakmıştır. Gün sonunda ise TBB AHM Genel Sekreteri Avukat İbrahim Burak Eskici'nin kolaylaştırıcılığında toplantıya katılan baroların görüş ve önerileri dinlenmiş, yapılan sunum ile ilgili sorulan sorular cevaplanmıştır.

İkinci gün ise grup çalışması yapılmak suretiyle tüm Baroların iller bazında yaşadıkları sorunlar ile çözüm önerilerini aktararak TBB’den, Avukat Hakları Merkezi’nden ve avukat hakları mücadelesinden beklentilerini ifade ettiler.

Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıda yapılan değerlendirmeler, avukatların sorunlarının tespiti, çözüm yollarının ve mücadele yöntemlerinin belirlenmesine ilişkin önemli bir veri oluşturdu. Toplantı içeriğine ilişkin değerlendirme notları da ilerleyen zamanlarda bu sayfada yayımlanacaktır.