TBB'den yapılan yazılı açıklama şöyle;

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ'NDEN FRANSA VE İTALYA'YA 24 NİSAN TEPKİSİ: "BARIŞA VE DEMOKRATİK SÜRECE ZARAR VERİR"

Fransa'nın, 24 Nisan'ı "Ermeni soykırımı anma günü" ilan etmesinin ardından İtalyan Parlamentosu'nda, hükümete "Ermeni Soykırımı"nı resmen tanımasını tavsiye eden önergenin kabulü kamuoyunun malumudur.

Fransa ve İtalya'nın kararlarına dayanak yaptığı 1915 olayları, 1. Dünya Savaşı döneminde yaşanmıştır. 1. Dünya Savaşı'nın çıkış nedeni, Osmanlı İmparatorluğu'nun tasfiyesi ve enerji zengini coğrafyasının paylaşımıydı.

Devletleri tasfiye demek, bir milletin tutsak edilmek istenmesidir. Bu durumdaki bir milletin yapması gereken en doğal tutum da ülkesini savunmaktır. Türkler de bunu yapmıştır.

Fransa ve İtalya, 1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı mirasından pay bekleyen iki müttefik olarak, Rusya ve İngiltere ile aynı saftaydılar.

Doğu cephesinde, Ermeni TAŞNAK çeteleri Rus Ordusu saflarında Türklere karşı çarpıştıkları gibi, cephe gerisinde de Osmanlı ordusunun lojistiğini engelleyen, sivil halka karşı etnik temizlik kampanyası yürüten faaliyetlerde bulunmuşlardır.

İki ateş arasında kalan, bölgenin sivil halkını Taşnak teröründen korumak isteyen Osmanlı hükümeti, Ermeni İhtilalci Komitelerini kapatmış, terör örgütüne kadro ve lojistik destek sağlayan bir kısım sivil unsurları bölge dışına nakil kararı almıştır. Bölge dışına nakledilecek olanların yerleştirilecekleri yerler yine Osmanlı toprağıdır. 

Savaş koşullarında gerçekleşen sevk ve iskân uygulamasında hiç kuşkusuz trajik olaylar yaşanmış, çok sayıda masum sivil insan hayatını kaybetmiştir. Fakat Osmanlı Devleti'nin gayrimüslim yurttaşlarına sevk ve iskân uygulamasında yaşanan trajik olayların "soykırım" olarak nitelenmesi, tarihi ve hukuki açıdan kesinlikle doğru değildir. 

Uygulama, bir etnik gruba karşı, devletçe alınan ve hukuken "soykırım" olarak nitelenebilecek bir sistematik yok etme eylemi değildir. Savaş koşullarında trajik boyutlara ulaşan, iki taraftan da kayıplara yol açan bir olaydır. 

Parlamentolarda, tarihsel gerçeklere sırt dönülerek, yaşanan trajediler görmezden gelinerek alınan kararlar, bir tarafın acılarının unutturulmasına, diğer tarafın acılarının katsayısının artırılarak güncellenmesine yöneliktir.

Türkiye ve bölgeye yönelik ekonomik ve politik çıkar hesaplarının maskelenmesine yönelik bu türden kararların barışa ve demokratik sürece yarardan çok zarar vereceği bilinmelidir.

Türkiye Barolar Birliği