TBB'nde düzenlenen imza törenine, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ve heyeti katıldı. Feyzioğlu, törende yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ve heyetine hoş geldiniz diyorum. Bugün Türkiye Barolar Birliği ve UNICEF olarak çocuklarımızın haklarını korumak için bir mutabakat metni imzalayacağız. Avukatlık Kanunu'nda Türkiye Barolar Birliği, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumakla görevli bir meslek örgütüdür. Dolayısıyla çocukların üstün yararı için faaliyet gösteren UNICEF ile böyle bir ortaklık için mutabakat imzalamaktan mutluyuz. Bir çocuğun adalet sistemi ile karşılaşmasının etkileri sarsıcıdır. Süreç içinde çocukla iletişim doğru kurulmalıdır. Çocuk kendisini güvende hissetmelidir ve tüm süreç çocuk üzerindeki olumsuz etkileri gidermeyi temel amaç edinmelidir. Kısacası çocuk dostu bir adalet sistemine ihtiyaç vardır.

Çocuklar geleceğimiz

Biz UNICEF ile birlikte çocuk dostu bu adalet sistemi önündeki engelleri kaldırmak için buradayız. Çocukların hukuk alanında uzman, güvenilir uygulayıcılara ve adalete erişimini sağlamak için buradayız. Bu noktada avukatların çocuk hakları ve süreç içinde şüpheli, sanık, tanık, mağdur olan çocuklarla ilişkilerini sağlıklı bir şekilde kurmak için kapasitelerini artırma çalışması yapacağız. UNICEF'in tüm dünyada yerleştirmek için büyük çaba harcadığı çocuk dostu hukuki yardıma ilişkin 4 temel ilke var. Ayrımcılık yasağı, çocuğun yüksek yararı, çocuğun hayatta kalma ve gelişme hakkı, çocukların görüşlerini ifade etme hakkı. Çocuklar geleceğimiz. Bu mutabakatın da ülkemize ve çocuklara hayırlı olmasını diliyorum."

TBB'de bu yapının bir parçası

Duammelle de, yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
"Bizler hepinizle aslında bütün kurumlarla özellikle çocuk koruma sisteminin farklı bileşenleri bağlamında bir arada çalışmak konusunda çok istekliyiz. Bu tabii tasarıma uygun mimarinin içerisinde bizim Adalet Bakanlığı'yla, Kamu Denetçiliği Kurumu ile yakın ortaklıklarımız var ve ben Türkiye Barolar Birliği'ni de bu yapının, bu mimarinin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğümü ifade etmek isterim.

Beraber başarabileceğimize inanıyorum

Metin Bey'in de bahsettiği üzere sizlerle daha çocuk dostu bir adalet sisteminin hayata geçirilebilmesi için çok stratejik bir paydaşlık, stratejik bir müttefiklik kurabileceğimize inanıyoruz. Aynı zamanda bu ortaklığı daha da ileri götürmeyi dört gözle beklemekteyiz. Çünkü bu sayede özellikle çocukların ikinci mağduriyetlere uğramaması adına bütün adli süreçlerde ve haklarının korunması hakların hayata geçirilmesi, güçlendirilmesi anlamında paydaşlığın çok faydalı olabileceğine ve bunu beraber başarabileceğimize inanıyorum.

Adliyelerdeki görüşme odaları iyi bir çalışma

Bu bağlamda örneğin bazı meslektaşlarınızdan ve sizlerden de duyduğumuz kadarıyla adliyelerdeki görüşme odaları bu alanda yapılan iyi çalışmalardan bir tanesi. Bildiğiniz üzere birlikte çocuk dostu adalete erişim çocuk dostu hukuki yardım ilkelerini de geliştirdik. Bildiğim kadarıyla Metin Bey de buna yakın zamanda referans yapacak, verecek ve bu da aslında bu ortaklığın iyi bir ürünü olarak ortaya çıkan bir sonucu göstermektedir. Bildiğiniz üzere UNICEF olarak bizim görevlerimizin ana çekirdeğini Çocuk Haklarına Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ndeki hükümler belirlemekte. Malumlarınız olduğu üzere bu yıl bu sözleşmenin 30'ncu yılını aynı zamanda idrak ediyoruz ve Türkiye Barolar Birliği'nde de bu anlamlı mutabakat zaptını imzalamak bu önemli yıla kısmet oldu.

Temel ilke çocuğun üstün yararı

Metin Bey'in de bahsettiği gibi biz ne yaparsak yapalım ki bunu duyduğuma da çok sevindim, bizim için temel ilke çocuğun üstün yararının yaptığımız her işte öncelikli olarak ele alınmasıdır. Bu bizim açımızdan her şeyin başladığı ve her şeyin bittiği bir kavramı ifade eder. Bu bağlamda da Metin Bey ile Türkiye Barolar Birliği ile Kurul üyelerimizle hem adaleti daha çocuk dostu hale getirmek hem de onlar için daha koruyucu hale getirmek bağlamında çalışmalarımızı yürütme konusunda dört gözle beklediğimi ifade etmek isterim. Teşekkür ederim."