Türkiye Barolar Birliği, TBB'nin adını kullanarak, gerçeğe aykırı bilgilerle vatandaşa haklarında icra borcu veya dava dosyası olduğu yönünde SMS gönderenler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu dilekçesinde; "Kurumun hukuk alanında saygınlığı olan bir meslek örgütü olması nedeniyle atılan mesajların altına https://www.barobirlik.orq.tr alan adı eklenerek, hileli davranışla vatandaşlar hukuki bir tehdit ile kandırılmaya, aldatılmaya çalışılmış, aranan kişilerin geri dönüşlerinden ise kendilerine veya başkasına menfaat elde edileceği açık olup, dolandırıcılık suçunun bütün unsurlarının oluştuğu açıktır." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Barolar Birliği'nden yapılan açıklamada, "Birliğimizin adı ve web adresi kullanılarak gönderilen mesajlara itibar edilmemesini saygılarımızla duyururuz." denildi.

TBB'nin şikayet dilekçesi şöyle;

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

ŞİKAYETÇİ : Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı
Oğuzlar Mah. Av. Özdemir Özok Sok. No:8 06520 Balgat / Ankara

VEKİLİ : Av. Burcu ÖZTÜRK - Av. Aras ÖZKAN

ŞÜPHELİLER :

D. KONUSU : Nitelikli Dolandırıcılık ve re’sen tespit edilecek suçlar nedeniyle hazırlık soruşturması başlatılması ve kamu davası açılarak yetkililerin cezalandırılması talebidir.

I-EHLİYET

1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 109. maddesinin 1. fıkrasına göre bütün baroların katılmasıyla oluşan; tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan müvekkil Türkiye Barolar Birliği’nin varlık sebebi, salt meslek mensuplarına güvence sağlamak olmayıp, bunun ötesinde etkin ve bağımsız savunmayı temin etmek için mesleğin itibarını kamunun inancını ve mesleğe güvenini sağlamak adına korumaktır.
Türkiye Barolar Birliği’nin, Anayasa’dan kaynaklanan görev, hak ve yetkisi ayrıca Avukatlık Kanunu’nun 1. ve 2. maddeleri ile “Birliğin görevleri” başlıklı 110. maddesinin 3. bendinde ifade edilen “Baro mensuplarının genel menfaatlerini ve mesleğin ahlak, düzen ve geleneklerini korumak”, 11. bendinde ifade edilen “kanunların avukatlara tanıdığı hakların gerçekleşmesine ve yüklediği görevlerin tam ve şerefli bir şekilde yerine getirilmesine çalışmak” ve 17. bendinde yer alan “hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak” görevi kapsamında aşağıda açıklanan nedenler uyarınca ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunma zorunluluğu doğmuştur.

II-OLAY

Birliğimize gelen sayısız telefon ve mail ile edindiğimiz bilgiye göre; Birliğimizin resmi internet adresi olan https://www.barobirlik.orq.tr alan adı, dolandırıcılık yapılmak amacıyla kullanıldığı ihbarı üzerine tarafımızca suç duyurusunda bulunma zarureti doğmuştur.

Birliğimiz mail adresine gelen “TBB ismi kullanılarak atılan mesajlar hakkında” başlıklı elektronik postada dilekçemiz ekinde sunulan SMS’lere ilişkin ekran görüntüleri tarafımızla paylaşılarak, Birliğimizin adının dolandırıcılık yapılmak için kullanıldığı belirtilmiştir.

Söz konusu SMS içerikleri ise şöyledir:

“SAYIN N… G… A…. DOSYANIZ IDARI TAKIB BAŞLATILMASI BUROSU ICIN HUKUK OFİSİNE DEVREDİLMİŞTİR, ........ HUKUK https://www.barobirlik.orq.tr/ İLETİŞİM :...B251” (EK-1)

“KOLAY BLSM” adıyla “SAYIN H… E… DOSYANIZ IDARI TAKIB BAŞLATILMASI ICIN HUKUK OFİSİNE DEVREDİLMİŞTİR, ... HUKUK BUROSU https://www.barobirlik.orq.tr/ İLETİŞİM :... B251” (EK-2)

Mesajlarda görüldüğü ve telefonlardan da anlaşıldığı üzere Birliğimiz internet sitesinin alan adı açıkça verilmiş olup söz konusu link tıklandığında ise Birliğimiz web sitesinin ana ekranına yönlendirme yapılmaktadır. Ayrıca SMS ile belirtilen iletişim numarası ise “şu anda tüm müşteri temsilcilerimiz diğer müşterilerimize hizmet vermektedir.” şeklinde telesekreter servisine yönlendirilmekte olup, şüphelilere erişim sağlanamamaktadır.

Yine aynı numara ve SMS başlığında belirtilen firma ismi GOOGLE arama motoruna yazıldığında forum sitelerinde şüpheli numara olarak tespit edildiği, birden fazla kişinin sürekli arandığı ve aynı mesajların gönderildiği anlaşılmaktadır.(EK-3)

III-OLTALAMA YÖNTEMİ

Bilişim sistemlerinin araç olarak kullanıldığı suçlarla ilgili olarak, suçun unsurlarının oluşması adına faillerce birden fazla yöntemin kullanıldığı bilinmektedir. Bunlardan sosyal mühendislik şeklinde kullanılarak e-posta veya anlık mesajlar gibi yalnızca görünürde resmi olan elektronik mesajlarla mağdurların kaygılarından veya duygularından faydalanılan oltalama yöntemi, bilişim sistemleri kullanılarak sonuca ulaşılan dolandırıcılık suçunda önemli bir yer almaktadır.

Birliğimiz web sayfasının kullanarak Şüpheli/şüphelilerin mesaj gönderdikleri kişileri tehdit, baskı ve aldatma amacıyla menfaat elde etmeye çalıştıkları, kişileri para ödemeye oltalama yöntemi ile zorladıkları açıkça anlaşılmaktadır.
Türk Ceza Kanununun “Dolandırıcılık” başlıklı 157.maddesi uyarınca “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası verilir”.

Aynı Kanunun “Nitelikli dolandırıcılık” başlıklı 158.maddesinin 1.fıkrasının (f) bendinde “Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle”, (d) bendinde dolandırıcılık suçunun “Kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasi parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle” işlenmesi halinde üç yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına hükmolunacağı düzenlenmiştir.

Kanunun ilk maddesinde dolandırıcılık suçu, hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak olarak tanımlanmıştır. Müvekkil Kurumun hukuk alanında saygınlığı olan bir meslek örgütü olması nedeniyle atılan mesajların altına https://www.barobirlik.orq.tr alan adı eklenerek, hileli davranışla vatandaşlar hukuki bir tehdit ile kandırılmaya, aldatılmaya çalışılmış, aranan kişilerin geri dönüşlerinden ise kendilerine veya başkasına menfaat elde edileceği açık olup, dolandırıcılık suçunun bütün unsurlarının oluştuğu açıktır.

Ayrıca şüpheli/şüphelilerin dolandırıcılık suçunu, hukukun üstün gücünü kullanarak, bir borç veya açık dava dosyası varmış gibi sonuca ulaştıkları görülmektedir.

Yine Kanunun (f) bendinde dolandırıcılık suçunun bilişim sistemlerinin kullanılarak işlenmesi ve Kanunun (d) bendinde de kamu meslek kuruluşlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi nitelikli hal olarak sayılmış olmakla, söz konusu suç bilişim sistemleri kullanılarak mesaj atma yoluyla ve internet sitemizin adının kullanılmasıyla işlenmiş olup, suçtan açıkça zarar gördüğümüz izahtan varestedir.

Açıklanan gerekçelerle şüpheliler hakkında; İşbu dilekçe eklerinde sunulan Firma bilgilerinin, SMS sonunda B251 olarak belirtilen ve BTK tarafından zorunlu tutulan Numara Taşınabilirliği Yönlendirme Kodlarının ve diğer sair unsurların soruşturma konusu edilerek kamu davası açılması talebinde bulunuyoruz.

SONUÇ : Yukarıda arz edilen ve re’sen tespit edilecek nedenlerle; şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak haklarında kamu davası açılmasına, müvekkil kurum adına vekaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz.

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı Vekili

Av. Burcu Öztürk - Av. Aras Özkan

EK-1 SMS İçeriği
EK-2 SMS İçeriği
EK-3 İsmi geçen firmaya ait şikayet örnekleri