-Okay, TBMM’nin hükmü şahsiyetinin zedelendiğini belirtirken teklifinin görüşüleceği Çarşamba gününe kadar vakit olduğunu ve ‘hata’nın düzeltilmesi gerektiğini ifade ederek “Bu çözülmezse Çarşamba günü bunlar tartışılacak, burada da kalmayacak. Anayasa Mahkemesi’ne olası başvuruda önemle dikkate getirilecek” diye konuştu.

-Okay, Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu’nun ‘suç duyurusu’nda bulunacağına ilişkin sözlerine “Parlamento adliyeye taşınabilir, zannederim Sayın Kuzu sözünden geri dönmeyecektir. Başvuruda bulunursa teklifteki imzaların yaş durumuna da bakılır” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Anayasa değişikliği teklifinin 7 milletvekilinin imzasıyla sunulduğunu belirtirken bu haliyle Anayasa Komisyonu’nda görüşülemeyeceğini kaydetti. Okay, TBMM’nin hükmü şahsiyetinin zedelendiğini belirtirken teklifinin görüşüleceği Çarşamba gününe kadar vakit olduğunu ve ‘hata’nın düzeltilmesi gerektiğini ifade ederek “Bu çözülmezse Çarşamba günü bunlar tartışılacak, burada da kalmayacak. Anayasa Mahkemesi’ne olası başvuruda önemle dikkate getirilecek” diye konuştu. Okay, Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu’nun ‘suç duyurusu’nda bulunacağına ilişkin sözlerine “Parlamento adliyeye taşınabilir, zannederim Sayın Kuzu sözünden geri dönmeyecektir. Başvuruda bulunursa teklifteki imzaların yaş durumuna da bakılır” dedi.
Okay Meclis’te düzenlediği basınla sohbet toplantısında, Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili imza krizini değerlendirdi. Teklifteki imzaların ‘kriminal’ hale geldiğini kaydeden Okay, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’in bugün teklifteki imzasıyla ilgili sözlerini ise “TBMM’nin başkanları açıklamalarında daha dikkatli ve özenli dil kullanmalı. Başkan AKP grubunun milletvekili değil. Gayri ciddi üslup Meclis Başkanına yakışmaz” şeklinde değerlendirdi. Meclis Başkanı’nın sözlerinin, dünkü açıklamalarını teyit ettiğini savunan Okay, Şahin’in ‘imza atmadım’ dediğini ancak Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun ‘Meclis başkanı da imza atabilir’ şeklinde konuştuğunu hatırlatarak, Anayasa değişikliği teklifinin 2’nci sayfasında yer alan imza ve isimlere dikkat çekti.
İki ayrı teklifteki isimlerin Haluk İpek’le başladığını ve Cevdet Yılmaz’la sona erdiğine işaret eden Okay, “Sadık Badak dışındaki üç milletvekilinin ikinci listede ismi yok. Şahin’in imzasının bulunduğu sayfadaki imzalarla ikinci listedeki imzalar arasında çok ciddi farklılıklar var, birbirine benzemeyen imzalar var. Anlaşılan Sayın Şahin’in de imzasının olduğu hazır depo imzalarla Meclis Başkanlığına sunulan listede Şahin’in imzasının olmaması gerektiği ikazı üzerine değiştirilmiş, 3 milletvekili çıkarılmıştır” diye konuştu.

-“TEKLİF 7 MİLLETVEKİLİNİN İMZASIYLA VERİLMİŞTİR GÖRÜŞÜLEMEZ”-

AKP’lilerden dün gelen açıklamaların ‘suçluluk telaşı’ ile yapıldığını ancak bugünkü açıklamaların daha ‘mahçup’ ifadelerle yapıldığını belirten Okay, “Usul esasın kapısıdır. Yanlış kapıdan girersen yanlış yere gidersin. Anayasa değişikliği teklifini anayasaya göre milletvekili verecek. Siyasi parti grupları veremez. Teklifte Bekir Bozdağ ile 6 milletvekilinin imzası var. Aynı isimlerin imzası teklifin imza listesinde de var. Bunun eğilecek, bükülecek tarafı yok. Teklif 7 milletvekilinin imzasıyla verilmiştir. Bu haliyle Anayasa Komisyonu’nda görüşülemez” dedi. TBMM’nin hükmü şahsiyetinin zedelendiğini de savunan Okay, yine imza listesinde yer alan imzaların yaş durumunun da ortaya çıkarılması gerektiğini kaydetti.
Teklifin Anayasa Komisyonu’nda görüşüleceği Çarşamba gününe kadar vakit olduğunu ifade eden Okay, “Bu çözülmezse Çarşamba günü bunlar tartışılacak, burada da kalmayacak, Anayasa Mahkemesi’ne olası başvuruda da önemli dikkate getirilecek. Gereksiz spekülasyonlarla böyle bir tartışmada yer alacaklarına, TBMM’nin saygınlığı adına bu hatadan dönmelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Okay, imza sahteciliği tartışmalarının da olduğunu belirterek, bu tartışmaların da Anayasa Mahkemesi’ne kadar götürüleceğini söyledi.

-“PARLAMENTO ADLİYEYE TAŞINABİLİR”-

“Testi kırılmadan yol gösteriyorum. Hatadan dönmek erdemdir” diyen Okay, imza kriziyle ilgili açıklamaların ‘nezaket ötesi ve saldırgan üslupla’ yapıldığını, bunun siyaset üslubuna yakışmadığını kaydetti. Okay, Kuzu’nun ‘suç duyurusu’nda bulunacağına ilişkin sözlerine ise “Suç duyurusunda bulunma heveslisi bir başkan var. Yargıya yansırsa imzaların yaş durumuna, hangi tarihlerde atıldığına bakılacak. Parlamento adliyeye taşınabilir. Zannederim Sayın Kuzu sözünden geri dönmeyecektir. Biz de hukuka yol vermek, gerçeğin ortaya çıkmasını sağlamak için katkıda bulunuruz” diye konuştu.

-“RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDIKTAN İTİBAREN 10 GÜN İÇİNDE BAŞVURULABİLİR”-

Okay, 10’ncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Anayasa değişikliğine ve referanduma ilişkin sözlerinin sorulması üzerine, “Sayın Sezer’e cevap mahiyetinde söylemiyorum. Ancak Cumhurbaşkanının imzalamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlandıktan itibaren 10 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne müracaat edilebilir. Bunun örnekleri var” dedi. (ANKA)
(EG/ÖMR)


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.