Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi araştırma görevlisi Akademisyen Ceren Damar Şenel, sınavda kopya çekerken yakaladığı öğrencisi Hasan İsmail Hikmet tarafından 2 Ocak 2019 tarihinde canice öldürülmüştü. Hikmet’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken, sanık avukatı Vahit Bıçak’ın yargılama boyunca yaptığı açıklamalar tepkilere neden olmuştu.

TARTIŞMALI SAVUNMA

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre; Avukat Bıçak, mahkemede yaptığı savunmalarda, “sanığın maktule Ceren Damar’ın cinsel taleplerine boyun eğmek zorunda kaldığı, onun doymak bilmeyen arzu ve hırsları yüzünden psikolojik bunalıma girdiği”, “Ceren Damar’ın FETÖ ile ilişişi olduğunu”, “Maktule Ceren Damar’ın öğrencisi olan sanığı 6 ay cinsel istismar objesi olarak kullandığı”, “Maktule Ceren Damar, sanıktan cinsel olarak yaralandığı”, “müvekkilinin olayın faili değil mağduru olduğu, hocasından tarafından cinsel açıdan sömürüldüğü”, “Maktule Ceren Damar’ın sanığın yüzme sporuyla geliştirdiği vücuduna ilgi duymaya ve onu çekici bulmaya başladığı, okulda her karşılaştıklarında sanığı taciz ettiği, cinsel ilişkiye zorladığı” şeklinde tartışmalı ifadeler kullandı. Bıçak sosyal medya hesabından da benzer içerikli paylaşımlarda bulundu.

BAROYA ŞİKAYET EDİLDİ

Damar ailesinin avukatları, Avukat Vahit Bıçak hakkında Ankara Barosuna şikayette bulundu. Yapılan başvuruda, Bıçak’ın kendisini savunma ihtimali bulunmayan Ceren Damar Şenel’e ve onun manevi hatırasına yönelik, iftira ve hakaret niteliğinden ithamlarda bulunduğu, bu nedenle hakkında disiplin soruşturması açılması talep edildi.

KENDİNİ BÖYLE SAVUNDU

Başlatılan soruşturma kapsamında Baro, Bıçak’tan savunma istedi. Bıçak savunmasından açıklamlarının çarpıtıldığını ve hakkında linç kampanyası başlatıldığını, beyanlarının bilimsel bir gerçekliğin ifade edilmesinden ibaret olduğunu ileri sürdü. Bıçak, sanığın ifadesini yönlendirmediği ve herhangi bir kurgu veya senaryonun içinde olmadığı, savunma hakkını kullanan sanık müdafinin, lince uğratılmaması gerektiği, bu linç kültürünün etkisiyle baro tarafından sanık müdafii hakkında kovuşturma açılmasının da adil yargılama ve savunma haklarının ihlali niteliğinde olduğunu iddia etti. Avukat Bıçak, sosyal medya paylaşımlarının ise ifade özgürlüğü kapsamında öğretim üyesi sıfatıyla gerçekleştirilen paylaşımlar olduğunu, amacının yaygınlaşan bir toplumsal soruna karşı gençleri korumak ve bilinçlendirmek olduğunu belirtti.

YENİ DİSİPLİN KOVUŞTURMASI KARARI

Ankara Barosu Disiplin Kurulu Başkanlığı da 2 Aralık 2020 tarihinde Bıçak hakkında yeni bir disiplin kovuşturma açılmasına karar verdi. Kararda, özetle şöyle denildi:

“İleri sürdüğü iddialarda, davanın esasında çıkarak doğrudan kişileri hedef alması, bu suretle iddia ve savunma sınırlarının aşmasının yanında özellikle düşüncelerini olgun ve objektif bir biçimde açıklama, hukukla ve yasalarla ilgisiz açıklamalardan kaçınma, iddia ve savunmanın hukuki yönü ile ilgili olma, taraflar arasında anlaşmazlığının düşmanlıkların dışında kalma, kesin olarak zorunlu bulunmadıkça müvekkili adına basına açıklamada bulunmama gibi meslek kurallarından kaynaklı yükümlülüklere uygun hareket etmemesi karşısında, şikayet konusu iddiaların bir bütün halinde kovuşturma gerektirir nitelikte olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.”
Ankara Barosu, daha önce Bıçak’ın başka ifadeleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle kendisine kınama cezası vermişti.