FETÖ soruşturması kapsamında 2017 yılında tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluk irtibat görevlisi Metin Topuz hakim karşısına çıktı. ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davies ve ABD Büyükelçi Yardımcısı Jeffrey Hovenier da duruşmayı izlemek için adliyeye geldi.

SALONA GELİRKEN AĞLADI

Sanık Metin Topuz'un duruşma salonuna alınırken ağladığı görüldü.

TOPUZ’UN İFADESİNDE ZEKERİYA ÖZ DETAYI

Sözcü'den Can Özçelik'in haberine göre; İfadesinde makamında o dönem başsavcıvekili olan FETÖ’cü Zekeriya Öz'ye ilgili de bilgiler veren Topuz ”Zekeriya Öz’ü ziyaret ederek bir soruşturma için başka bir savcı ile ABD'ye davet ettik. Nezaketen Zekeriya Öz'ü de bu davete katılmasını istedik. Zekeriya Öz bize uzun bir liste vererek büyük bir karşılama istedi. Ancak biz ABD'de böyle bir uygulama olmadığını kendisine anlattık. Zekeriya Öz istekleri karşılanmadığı için daveti reddetti ve diğer savcının da gelmesine izin vermedi. Zekeriya Öz ile ilk görüşmemizde ABD'li heyet ile odasına girdiğimizde odasında bir başka başsavcıvekilini çocuğunu azarlar gibi bağırıyordu. Bizim odada olmamıza aldırış bile etmemişti ve bu duruma çok şaşırmıştık” dedi.

DEA’YA 1992’DE GEÇİŞ YAPMIŞ

ABD Başkonsolosluğunda 1982 yılında santral görevlisi olarak işe başladığını belirten Topuz 1992 yılında ABD Uyuşturucu ile Mücadele Birimi’ne (DEA) irtibat görevlisi olarak geçiş yaptığını da anlattı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPSİ İSTENİYOR

4 Ekim 2017 tarihinde tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz hakkında hazırlanan iddianamede, “Siyasi ve askeri casusluk”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek” ve “gizliliği ihlal” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmişti.

ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davies ve ABD Büyükelçi Yardımcısı Jeffrey Hovenier da duruşmayı izlemek için adliyeye geldi.