Anayasa Mahkemesi'nin 60. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Anayasa Yargısında Uluslararası İş Birliğinin Önemi" konulu özel oturum İstanbul’da gerçekleştirildi.

Oturumun başkanlığını Başkan Arslan’ın yaptığı toplantıya Anayasa Mahkemesi Başkanvekilleri ve Üyelerinin yanı sıra uluslararası düzeyde bölgesel insan hakları mahkemelerinin başkan ve üyeleri, uluslararası kuruluşların temsilcileri ile 26 ülkeden anayasa mahkemesi başkan ve üyeleri katıldı.

Toplantının açışında konuşan Başkan Arslan, Türk Anayasa Mahkemesinin dünyanın en tecrübeli, en köklü mahkemelerinden biri olduğunu vurgulayarak bu birikimini, tecrübesini dost ve kardeş ülkelerle dünyanın dört bir yanından gelen anayasa mahkemesi temsilcileriyle paylaşmaktan dolayı da mutluluk duyduğunu ifade etti.

Başkan Arslan, Anayasa yargısının varlık sebebinin siyasal iktidarları sınırlayarak temel hak ve özgürlüklerin korunması olduğunu söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Anayasa Mahkemeleri, anayasal adaleti sağlamakla ve bu yolla bireylerin temel hak ve özgürlüklerini korumakla görevli olan kurumlardır. Bu göreviyle, bu fonksiyonuyla birlikte artık modern demokrasilerin, anayasal demokrasilerin olmazsa olmazı unsuru hâline gelmiştir. Çünkü demokrasinin ayrılmaz parçası bireylerin hak ve özgürlüklerinin korunmasıdır.

Toplantıya katılan uluslararası kuruluşların temsilcilerinin, anayasa mahkemeleri başkan ve üyelerinin yaptığı işin aynı olduğunu belirten Başkan Arslan; karşılıklı iş birliği, tecrübe ve bilgi paylaşımının hayati derecede önemli olduğunu, bu nedenle düzenlenen özel oturumda da uluslararası iş birliğini geliştirmeye yönelik karşılıklı görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade etti.