‘Hayata Dönüş’ kurbanlarının yakınları, sadece operasyonda görevli erlerin değil, emir veren herkesin yargılanmasını isterken, dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, operasyonun kendi kararı değil devlet kararı olduğunu ve Milli Güvenlik Kurulu’nda alındığını söyledi.

Türk, cezaevlerinde genel arama yapılması ve açlık grevinin bitirilmesi kararının gerekli ve zorunlu olduğunu iddia ederek “Önemli olan bu yapılırken amacını aşan kuvvet kullanıp kullanılmadığıdır. Buna da yargı karar verecek” diye konuştu. Operasyonlarla ilgili olarak sorumluların değil sadece erlerin hâkim karşısına çıkmasını da yorumlayan Türk, “Buna mahkeme karar verecek. Savcı gerekli görürse başkalarına da dava açabilir” dedi. Türk, genel aramaya direnmeyen PKK koğuşlarında zarar gören olmadığını belirterek, DHKP/C koğuşlarında direniş yaşandığını belirtti.

19-22 Aralık 2000‘de 20 cezaevine yönelik operasyonda 2’si asker 32 kişi ölmüştü. Dava ancak 10 yıl sonra başlamış ve sanık koltuğuna sadece erler oturmuştu. 12 kişinin öldüğü Bayrampaşa’yla ilgili dava önceki gün başlamıştı. (Radikal)