Ancak paketteki birçok husus, merhum Alparslan Türkeş'in kaleme aldığı '9 Işık' isimli kitapta da yer alıyor. Ülkücülerin adeta el kitabı niteliğindeki kitapta Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay, üniversiteler ve Yüksek Hâkimler Kurulu'nun değiştirilmesi önemle vurgulanıyor. Bu gerçeğe dikkat çeken emekli Yarbay Şenol Özbek, paketteki düzenlemelerin, ülkücü hareketin 1970'li yıllardan beri dillendirdiği değişiklikler olduğunu belirtiyor.

Emekli Yarbay, başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini ilk söyleyen liderin de Alparslan Türkeş olduğunu iddia ediyor. Bunu, başta '9 Işık' olmak üzere Türkeş'in yayınlanmış eserlerine ve konuşmalarına dayandırıyor. '9 Işık'ın 'Milli İdare Sistemi' başlıklı bölümüne atıf yapan Şenol Özbek, "Anayasa'nın başından sonuna kadar değiştirileceği, Anayasa Mahkemesi'nin, Danıştay'ın, Yargıtay'ın, üniversitenin, Yüksek Hâkimler Kurulu'nun değiştirilip yeniden kurulacağı açık cümlelerle ifade edilmiştir." diye konuşuyor.

'Anayasa Değişikliği' başlıklı bölümde de, referandum müessesesinin Anayasa'ya konulacağının belirtildiğini aktarıyor. Özbek, "Hal böyle iken MHP'nin neye, niçin itiraz ettiğini ve başkanlık sistemi ile ilgili tartışmaları 'içi boş tartışmalar' olarak nitelemesini bir ülkücünün anlayabilmesi mümkün değildir." ifadelerini kullanıyor.

Bu arada emekli Yarbay, Türkeş'in vefatından önceki 24 Aralık 1995 tarihli MHP Seçim Beyannamesi'ne de atıf yapıyor. Beyannamede şu ifadeler dikkat çekiyor: "Anayasa değiştirilecektir. Mevcut Anayasa'dan daha sade ve temel konuları içeren yeni bir anayasa hazırlayacağız. Anayasa'yı referandum ile halka sunacağız. Hiçbir makama sınırsız, denetimsiz yetki tanınmayacaktır."

'9 Işık' kitabındaki satırlar şöyle:

'9 Işık' doktrini, MHP'nin programının temelini oluşturuyor. Önce 1965 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP)'nin, 1969 yılından itibaren de MHP'nin temel öğretisi olarak kabul edildi. Anayasa değişikliğiyle ilgili bölümler, 9 Işık'ın dördüncüsü olan 'Toplumculuk' başlığı altında yer alıyor. Alpaslan Türkeş'in 1978 yılında Dizgi Baskı'dan yayınlanan genişletilmiş birinci baskı "9 Işık" isimli kitabının 260'ıncı sayfasında şöyle deniliyor: (...) Bu cümleden olmak üzere, parlamenter hükümet sistemi yerine Başkanlık Sistemi'ni getireceğiz. (...) Milli Demokrasinin diğer müesseselerini, bilhassa TRT'yi, Anayasa Mahkemesi'ni, Danıştay'ı, Yargıtay'ı, üniversiteyi, Yüksek Hâkimler Kurulu'nu, milli menfaat ve güveliğimize uygun olarak değiştirip yeniden kuracağız."

ZAMAN

  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.