ntvmsnbc ve Ajanslar

İSTANBUL - İstanbul Taksim'de Atatürk Anıtı'nın çevresinde sürekli görev yapan polisleri hedef alan ve 17'si sivil, 15'i polis memuru 32 kişinin yaralandığı bombalı saldırı dünya basınında da yankı buldu.

Fransız Le Figaro gazetesi internet sitesinde duyurduğu saldırı haberinde, "İstanbul'un kalbine bir kamikaze saldırısı gerçekleşti" ifadesini kullandı.

Le Figaro, "İstanbul'un tam kalbinde intihar saldırısı" başlığını kullandığı haberinde "Bir kamikaze, Pazar günü İstanbul'un tam merkezinde kendisini patlattı" sözlerine yer verdi.

Saldırının, kentin en işlek yerinde gerçekleştiğine işaret eden gazete, geçen Haziran ayında İstanbul'un bir semtinde beşi asker, altı kişinin ölümüne yol açtan bir bomba patlatıldığını, saldırının "radikal bir Kürt grubu" olan TAK tarafından üstlenildiğini kaydetti.

Le Figaro "TAK, Ankara tarafından PKK'nın kamuoyunda tepki yaratması muhtemelen saldırıları gerçekleştirirken kullandığı bir takma ad olarak değerlendiriliyor" değerlendirmesini yaptı.

Fransız gazetesi, haberinin son bölümünde de "PKK'nın askeri lideri" olarak adlandırdığı Murat Karayılan'ın, geçen hafta yayımlanan bir mülakatta hükümetin diyaloğu kabul etmesi halinde sivillere saldırmayacaklarını ve tek taraflı ateşkesi sürdüreceklerini söylediğine dikkat çekti.

TÜRKİYE'NİN KALBİNE SALDIRI
Alman Spiegel dergisinin internet sitesinde de haber, "Türkiye'nin kalbine saldırı" başlığı ile duyuruldu.

Haberde şu ifadeler yer aldı:

"Terör geri dönüyor. Bir intihar bombacısı İstanbul'da polislerin nöbet noktasında kendini havaya uçurdu. 17'si sivil olmak üzere 32 kişi yaralandı. Saldırgan bir polis otobüsüne girmeye çalıştığı tahmin ediliyor."

PKK'nın ilan ettiği ateşkesin bitmesine saatler kala saldırının gerçekleştiğine dikkat çeken Spiegel, "Bu akıllara 'Saldırının arkasında PKK olabilir mi?' sorusunu getirdi. Ancak bir PKK yöneticisi, uluslararası CNN haber kanalına yaptığı açıklamada, saldırının PKK'nın bilgisi dahilinde olmadığını söyledi" değerlendirmesini yaptı.

PATLAMA TAKSİM MEYDANI'NI SALLADI
İngiliz Sky News ise saldırıyı flaş haber olarak verirken, "büyük bir patlamanın ardından ateş açıldığı"nı belirtti. Taksim'den Sky News'e konuşan Dorian Jones adlı gazeteci de, "Bomba taşıyan birinin polis otobüslerden birine girmeye çalıştığı gibi görülüyor" şeklinde konuştu.

Bu arada, "Patlama, kentin merkezindeki Taksim Meydanı'nı salladı" diyen Sky News'e Taksim'den konuşan Dorian Jones adlı gazeteci, "çok büyük bir patlama oldu, ardından da ateş açıldı" dedi.

Sky News de, haberinde PKK ve aşırı sol gruplarının geçmişte İstanbul'da bomba saldırıları gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

AFP haber ajansı ise haberinde şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul Emniyet Müdürü, şehir merkezinde kendini havaya uçuran bir intihar bombacısının, 15 kişiyi yaraladığını söyledi. Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, "Bunun bir intihar saldırısı olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullanırken, yaralılardan ikisinin durumunun ciddi olduğunu belirtti. PKK ve aşırı sol örgütler geçmişte İstanbul'da bombalı saldırılarda bulunmuştu."