Adalet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca imzalanan iş birliği protokolüyle çocukların eğitim, barınma ve ayni ihtiyaçlarını karşılamak için yapılan ortak çalışmaların kapsamı genişletildi.   

19 YILLIK İŞBİRLİĞİ

2002 yılında Adalet Bakanlığı ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumundan Sorumlu Devlet Bakanlığı arasında imzalanan İşbirliği Protokolü kapsamında 19 yıllık süreçte çok sayıda çalışma tamamlandı. Konuyla ilgili Adalet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında yeni bir iş birliği protokolü imzalanırken, iki bakanlığın taşra teşkilatları arasında yapılacak işlemler standart hale getirildi. 

ÇOCUKLAR, EN UYGUN SOSYAL HİZMET MODELİNDEN YARARLANACAK

Çalışmalar kapsamında annesinin yanında kalan 0-6 yaş grubu çocukların özel kreş ve gündüz bakımevi hizmetinden ve kurum dışında yapılacak sosyal kültürel faaliyetlerden yararlandırılması daha sistemli hale getirilecek.  Salıverilme sonrasında ailesine veya bakım verecek bir yakınına teslim edilemeyeceği ya da teslimin uygun olmayacağı değerlendirilen 12-18 yaş arası çocuk tutuklu ve hükümlülerin uygun sosyal hizmet modellerinden yararlanmalarına imkan sağlanacak. Denetimli serbestlik kapsamında bulunan yükümlü çocuklar, ihtiyaçları doğrultusunda uygun sosyal hizmet modellerinden yararlanacak.

BİR YAKINI TARAFINDAN BAKILAN ÇOCUKLARA DA DESTEK

Ayrıca, protokol kapsamındaki faaliyet ve hizmetlerden ebeveynlerinden bir ya da ikisi Ceza İnfaz Kurumunda bulunan, kendilerine bir yakınları tarafından bakılan çocuklar da yararlanacak. Bu kapsamda ebeveyn eksikliği, sosyal çevrenin değişmesi gibi sorunlarla karşılaşan çocukların ihtiyaçları ebeveynlerle yapılan görüşmeler çerçevesinde giderilmeye çalışılacak.