Cem ve Hakan Uzan kardeşlerin Fransa'nın başkenti Paris'teki 'Libananco' davasında ifade verme işlemleri devam ediyor. Bu arada Hakan Uzan'ın uzun süredir gizlendiği Ürdün'ün Emniyet Genel Müdürü Tümgeneral Mazen Alpuadi Ankara'ya geliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün önümüzdeki hafta başı yapılacak toplantıda Türkiye'nin 6,5 yıldır kırmızı bültenle aradığı Kemal Uzan ile oğlu Hakan Uzan'ı masaya getirmesi bekleniyor.

5 yıl aradan sonra Ürdün Emniyet Genel Müdürü'nün başkanlığındaki heyet Ankara'ya geliyor. Tümgeneral Mazen Alpuadi, ortak komisyon toplantısı kapsamında Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve kurmayları ile bir araya gelecek. İki ülke polis teşkilatları arasında yapılan ortak komisyon toplantıları uzun süredir erteleniyordu. Ürdün heyetinin, Türkiye'nin 6,5 yıldır kırmızı bültenle aradığı Kemal Uzan ve oğlu Hakan Uzan'ın yeniden masaya getirmesinden kaygı duyduğu öğrenildi. Ziyaretin bu sebeple rötarlı yapıldığı iddia edildi. 2005'te güvenlik işbirliği anlaşması kapsamında Ankara'ya gelen dönemin Ürdün Emniyet Genel Müdürü General Tahsin Shordon, firari Uzanların ülkelerinde olmadığını öne sürmüştü. 2004'ten beri kırmızı bültenle aranan Uzanlara Ürdün Kralı'nca vatandaşlık hakkı verildiği belirlenmişti. Baba-oğul Uzanların Ürdün'de değişik sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri aracılığıyla sıcak paraya rahatça ulaştıkları ve yaşamlarına devam ettikleri iddia ediliyor.

29-31 Mart tarihleri arasında yapılacak ziyarette Türkiye ile Ürdün arasındaki güvenlik işbirliği konuları ele alınacak. Alpuadi'nin başkanlık edeceği 5 kişilik heyet, İstihbarat Daire Başkanlığı ve TADOC'u da ziyaret edecek. Oğuz Kağan Köksal, Alpuadi'nin başkanlığındaki Ürdün heyeti onuruna yemek verecek. Libananco davasına bakan Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi'nde (ICSID), 2004'ten beri kırmızı bültenle aranan Hakan Uzan ile eski Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'ı dinleme kararının ardından, Fransa'ya sığınan Cem Uzan ile Ürdün'de yaşadığı belirlenen Hakan Uzan, Paris'te ÇEAŞ ve Kepez hisseleriyle ilgili mahkemede ifade verdi. Hakan Uzan, Türkiye'ye iade amacıyla yakalanma riskine karşı 8 günlük dokunulmazlık hakkı elde ederek ifadeye gitti.

Ürdün pasaportuna sahip Hakan Uzan'la ilgili en son iddia ise, Ürdün Kralı Abdullah'ın 9-12 Kasım 2009 tarihlerinde Londra'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında Londra'ya gittiği ve oradaki Hakkasan restoranında Ürdün Kralı ile yemek yediği şeklindeydi. İnterpol tarafından aranan Hakan Uzan, 2004'te Singapur'da bir marketten alışveriş yaparken görüntülenmişti. Japonya'da da bir havalimanında görüntülenen Uzan'ın yakalanması için Türk polisi devreye girmiş ancak Uzan, Japonya'da da polisin elinden kaçmayı başarmıştı.

Libananco şirketinin, Türkiye hakkında açtığı 10 milyar dolar tutarındaki tahkim davasında ikinci gün duruşmalarına devam edildi. Dünya Bankası binasındaki dünkü duruşmaya yerel saat ile 08.30'da gelen Hakan Uzan, yine yerel saat ile 11.30'da binadan ayrıldı. Önceki gün yapılan duruşma, 10 saat sürmüştü. Duruşmanın bugün sona ermesi bekleniyor. Mahkemede, Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi, tarafları dinledikten sonra, davanın 'esastan görüşülüp görüşülmeyeceğini' karara bağlayacak. Duruşmalara katılan taraflar Hakan Uzan ve Enerji Bakanlığı temsilcileri ile avukatlık bürosu, gazetecilerin sorularını cevaplamadı. Dünkü duruşmaya Libananco'nun Güney Kıbrıs'taki temsilcisinin de katıldığı iddia edildi. Bu arada uzun zamandan beri İnterpol tarafından aranan Hakan Uzan'ın duruşmaya katılabilmesi için, hakkında çıkarılan tutuklama kararının geçici olarak askıya alındığı öğrenildi. Zaman