Uzlaştırmada Avukatın Rolü eğitim semineri, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet DURAKOĞLU ile SEM Yürütme Kurulu Başkanı Av. Dr. Ahmet AYAR’ın açılış konuşmasıyla başladı.

 UZLAŞMA FELSEFİ TEMELLERİNDEN KOPARILIYOR

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet DURAKOĞLU,  stajyer avukatlara, yargının yük olarak görülmeye başlamasından sonra alternatif çözümler arayışı içerisine girildiğini, ancak uzlaştırmanın adliye içerisinde bir anda başkalaştırıldığını, felsefi temellerinden koparıldığını söyledi. Av. DURAKOĞLU, “ Mesleğe başladığınızda, karşılaşacağınız manzarayı bugünden söylemek istiyorum. ‘Bu konuda siz ne yaptınız?’ diyebilirsiniz. Bütün bunları işin başında söyledik. Bu kurum böyle oluşturulmaz dedik. Arabuluculukta da aynısın söyledik. Uzlaştırmada da aynısını söyledik. Hukuk ile hiç alakası olmayan insanların uzlaşmacı olabildiğini görebiliyoruz. Bu da yetmedi devlet memurlarının, kendi yasalarındaki yasağa rağmen bunu yaptıklarını; mağdurun ne yaptığını bilmeden uzlaşma zaptını imzaladığını görüyoruz. Bunların hepsini yaşıyoruz. Arabuluculukta olduğu gibi uzlaştırma müessesinde de sorunlar yaşanıyoruz” dedi.

SEM Yürütme Kurulu Üyesi Av. Gülderen Zerrin KAVAK YILDIRIM’ın  moderatörlüğünde, İstanbul Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi  Av. Prof. Dr. Serap KESKİN KİZİROĞLU, “Ceza Muhakemesi Hukukunda Uzlaştırma ve Avukatın Dikkat Etmesi Gereken Temel  Hususlar” konulu sunum yaptı.

DÜRÜST OLUN DOĞRU OLUN

Prof. Dr. Serap KESKİN KİZİROĞLU, “Bilgi esastır. Bilgiyi kullanabilmek bir beceridir. Yılmayın. Her düştüğünüzde ayağa kalkmak için mücadele edin. Son nefesinize kadar. Mutlaka kazanırsınız. Yeter ki dürüst olun. Doğru olun. İki yanlış bir doğru etmiyor. İki yalan da bir doğru etmiyor. Yanlışın da yalanın da neresinden dönerseniz kardır. Doğru yolda yürümek anlamında. Yolunuz açık olsun. Aslında uzlaşma, Avukatlık Kanununun 35A maddesiyle o kadar benzer ki. 2001 yılında yapıldı bu değişiklik. 2007 tarihli uzlaşma yönetmeliği ise 2017 yılında güncellendi. Uzlaşma kapsamında önce soruşturması ve koğuşturması şikayete bağlı suçlar vardı. Tek istisnası cinsel dokunulmazlığa bağlık suçlar, uzlaşmaya tabi değil. Daha sonra eklemeler, güncellemeler yapıldı. Uzlaşma kapsamındaki suçlar arttırıldı” dedi.

Uzlaştırmada Avukatın Rolü eğitim seminerinde, İstanbul Barosu Yönetimi Kurulu Üyesi Av. Sinan NAİPOĞLU ile SEM Yürütme Kurulu Üyesi Av. Gülseren Sıdıka AYTAŞ da hazır bulundu.