Hazine ve Maliye Bakanlığından:

VERGİ MÜFETTİŞLERİNİN GÖREV YERLERİNİN BELİRLENMESİNE DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 27/9/2019 tarihli ve 30901 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Müfettişlerinin Görev Yerlerinin Belirlenmesine Dair Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 32 nci maddesi ile 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 228 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“d) Daire Başkanı: Daire Başkanlığı bulunan yerlerdeki Daire Başkanını,

e) Daire Başkanlığı: Uygun görülen yerlerde Bakan onayı ile kurulan Başkanlığa bağlı Daire Başkanlıklarını,”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Grup” ibaresi “Daire” olarak değiştirilmiş, ikinci fıkrasında yer alan “görev puanı üstünlüğü” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya performans puanı üstünlüğü” ibaresi eklenmiştir.              

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 6 – (1) Vergi Müfettişleri, görev yapmak istedikleri farklı illerdeki Daire Başkanlıklarını her yılın Mart ayı sonuna kadar Başkanlığa bildirir. Başkanlık, yer değiştirme talebinde bulunan Vergi Müfettişlerinin durumlarını, görev puanı üstünlüğü esasına göre ve belirlenen kontenjanlar dâhilinde inceler ve görevlendirilecekleri Daire Başkanlığını Mayıs ayı sonuna kadar belirler ve ilan eder. Kontenjan veya görev puanının yetersiz olması durumunda söz konusu talepler yerine getirilmez.

(2) Vergi Müfettişleri, aynı il içerisinde görev yapmak istedikleri Daire Başkanlıklarını Temmuz ayının sonuna kadar Başkanlığa bildirir. Başkanlık söz konusu talepleri son iki yıl performans puanı üstünlüğüne göre inceler ve Vergi Müfettişlerinin görevlendirilecekleri Daire Başkanlığını Eylül ayı sonuna kadar belirler ve ilan eder. Kontenjan veya performans puanının yetersiz olması durumunda söz konusu talepler yerine getirilmez.

 (3) İsteğe bağlı olarak görev yaptığı Daire Başkanlığı değişen Vergi Müfettişleri görevlendirmenin yapıldığı yılı izleyen takvim yılı başından itibaren iki yıl geçmedikçe birinci fıkraya istinaden yer değişikliği talebinde bulunamaz. Bakanlık dışı geçici görevde ve ücretsiz izinde geçirilen süreler bu sürenin hesabında dikkate alınmaz.

(4) Mazeret durumuna bağlı olarak Daire Başkanlığı değişen veya yerinde kalanlardan, mazeret durumu ortadan kalkan Vergi Müfettişleri, üçüncü fıkrada belirtilen süreyi beklemeksizin birinci fıkra kapsamında talepte bulunabilirler.

(5) Aynı il içerisinde birden fazla aynı tür Daire Başkanlığı bulunması halinde; bu Daire Başkanlıkları arasındaki yer değiştirme talepleri, ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak Başkanlıkça yapılacak değerlendirme sonucunda yerine getirilebilir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 7 – (1) Başkanlık, hizmetin gereği ve ihtiyaçlar dâhilinde, 6 ncı maddenin birinci fıkrası kapsamındaki taleplere ilişkin kontenjanı Nisan ayı içerisinde, ikinci fıkrası kapsamındaki taleplere ilişkin kontenjanı ise Ağustos ayı içerisinde belirler ve ilan eder.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin dördüncü ve beşinci fıkralarında yer alan “Grup” ibareleri “Daire” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Grup” ibaresi “Daire” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci, üçüncü, dördüncü ve altıncı fıkralarında yer alan “Grup” ibareleri “Daire” olarak değiştirilmiş, beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(5) Görev yaptıkları Daire Başkanlığı dışında farklı bir Daire Başkanlığında Daire Başkanı veya Daire Başkanına yardımcı olmak üzere görevlendirilen Vergi Müfettişlerinin görev yeri, görevlendirildikleri Daire Başkanlığı olarak değişir.”

“(7) Bir önceki yıl performans değerlendirmesinden başarısız olan ve görev yaptığı ilde birden fazla Daire Başkanlığı bulunan Vergi Müfettişleri, aynı ilde bulunan Daire Başkanlıklarının birinde Başkanlıkça görevlendirilebilir.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 15 – (1) Vergi Müfettiş Yardımcılarından yapılan yeterlik sınavında başarılı olarak Vergi Müfettişliğine atananların ilk görevlendirilmeleri, Performans Yönetmeliğine göre Vergi Müfettiş Yardımcılarının yardımcılık dönemine ilişkin hesaplanan performans puanı ile yeterlik sınav puanının toplamından oluşan başarı sırası, tercihleri ve mazeret durumları dikkate alınarak Başkanlık tarafından ihtiyaçlar doğrultusunda tespit edilen Daire Başkanlıklarına yapılır.

(2) Birinci fıkra kapsamında görev yapacakları Daire Başkanlığı belirlenenler, ilk görevlendirmelerinin yapıldığı yılı izleyen takvim yılı başından itibaren iki yıl geçmedikçe 6 ncı maddenin birinci fıkrası kapsamında yer değişikliği talebinde bulunamazlar. Bakanlık dışı geçici görevde ve ücretsiz izinde geçirilen süreler bu sürenin hesabında dikkate alınmaz.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Grup” ibaresi “Daire” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 11 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 12 – Bu Yönetmelik hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.