(ANKA) - Ankara Barosu’nca Bilkent Otel’de düzenlenen "Uluslararası Hukuk Kurultayı" başladı. Kurultayın açılışına Yargıtay Başkanı Gerçeker, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, bazı baro başkanları ile çok sayıda hukukçu katıldı. Kurultay’ın açılışında konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye’de adalet ve hukuk alanında son yıllarda önemli değişikliklere imza atıldığını ifade etti ve insan haklarına dayalı eksiksiz demokrasinin hayata geçirilmesini amaçladıklarını söyledi. Ergin, demokratik hukuk devletinin olmazsa olmaz koşulunun erkler ayrılığı ilkesi olduğunun altını çizerek, "Günümüz demokrasi anlayışında kuvvetler ayrılığı ilkesi kuvvetlerin birbirinden mutlak şekilde ayrı kalmaları anlamına gelmemekte. Aksine kuvvetler arasında işbirliği ve dengeyi öngören bir anlayış benimsenmektedir. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin tam olarak benimsenmediği ve hukuk devleti ilkesinin yerleşmediği sistemlerde totaliter, yönetimler görülebilir" diye konuştu.
Hukuk devleti ilkesinin en önemli unsurunun "Kamuoyunun yargıya güveni" olduğunu kaydeden Ergin, "Bu güveni sağlamak için sadece kanunu uygulamak yetmez aynı zamanda adaletli görünmekte gerekir" şeklinde konuştu.

Adaletli görünmenin en önemli şartının "yargısal görevin yerine getirilmesinde tarafsız kalabilmek" olduğunu söyleyen Ergin, tarafsızlığın sadece karar için değil, aynı zamanda kararın oluşturulduğu yargısal süreç açısından da gerekli olduğunu anlattı.
Yargı bağımsızlığının da "hukuk devletinin ön koşulu ve adil yargılamanın temel garantisi" olduğu ifade eden Ergin, şöyle konuştu:
"Yargı bağımsızlığı bir kast ayrıcalığı olmayıp yürütülen hizmetin niteliğinden kaynaklanmaktadır. Buradaki temel amaç yargıcın karar verirken tarafsızlığını ve özgürlüğünü sağlamaktır. Yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının sağlanabilmesi, devlet kurumlarından ve her türlü baskı gruplarından gelebilecek dış müdahaleler ile yargının kendi içinden gelebilecek iç müdahalelerin bulunmamasına bağlıdır."