Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sinop'taki temaslarına valiliği ziyaret ederek başladı. Sinop Valiliği'ne gelişinde törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Gül, valilik etrafında toplanan vatandaşları selamladı. Daha sonra Sinop Valisi Mustafa Hakan Güvençer'in makamına geçen Gül, valilik özel defterini imzaladı. Ziyarette, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, AKP Sinop milletvekilleri Abdurrahman Dodurgalı ve Kadir Tıngıroğlu da hazır bulundu. Sinop Valisi Güvençer, Cumhurbaşkanı Gül'e ilk kez tarihi Sinop Cezaevi'nde bir mahkum tarafından yapılan ve daha sonra Sinop'un simgelerinden biri haline maket tekne hediye etti.

Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Anadolu'nun en eski kentlerinden Sinop'u ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ''İtiraf etmeliyim ki Türkiye'de görmediğim tek il Sinop'tu'' diyen Gül, Cumhurbaşkanı olarak kenti bugün ziyaret etmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Sinop'un tarihinin milattan önceye dayandığını anlatan Gül, kentin tarih boyunca önemli gelişmelere sahne olduğunu, Atatürk'ün harf devrimini Sinop'ta ilan ettiğini anımsattı. Sinop'un şirinliğini kenti görenlerin de görmeyenlerin de bildiğini ifade eden Gül, kentin önümüzdeki yıllarda daha çok yerli ve yabancı turist çekeceğine inandığını kaydetti. Sinop Üniversitesi'nin de kente yeni bir vizyon getireceğini belirten Gül, Sinop'taki eksikliklerin bir an önce tamamlanması için ne gerekiyorsa yapılmasını istedi.
 

'Kuvvetler ayrılığı prensibi hatırlanmalı'

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, yargı reformu ile ilgili soru üzerine, ''Daha önce açıklamıştım. Bu konu çok dikkatli ele alınmalı. Yargı reformuyla ilgili çok önemli çalışmalar var. Aynı zamanda uzlaşılamayan önemli bazı konular bulunuyor. Yargı reformunun Türkiye için şart olduğuna zaten herkes inanıyor. Nasıl yapılacağı konusunda problem var. Bu konuda yoğunlaşılmalı. Bu konuyu politize etmeden, partizanca kutuplaşmaya fırsat vermeden ele almak gerekir'' diye konuştu.

''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yargı reformunu referanduma götürebileceklerine ilişkin sözlerinin'' hatırlatılması üzerine Gül, bu konuda bir şey söylemeyeceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Ankara ve İstanbul'da yapılan aramalar'' konusundaki soru üzerine de ''Bu konuda bir şey söylemem. Kimse de bir şey söylememeli. Yargı, yürütme, yasama kuvvetler ayrılığı prensibini hepimizin hatırlaması gerekir'' dedi. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Gül'ün valiliği ziyareti sırasında, Sinop Çevre Platformu tarafından bina yakınında, ''Ne termik ne nükleer, güneş ve rüzgar bize yeter'' pankartı açıldı.

AA