12 Eylül referandumunda 'hayır' kampanyası tutmayan YARSAV, HSYK seçimlerinde de umduğunu bulamadı. Yargı mensupları yargıda vesayetin temsilcisi olan derneğin adaylarına itibar etmedi. İlk kez yönetimini belirleme şansı yakalayan hakim ve savcılar, oylarıyla demokrat kimlikleriyle tanınan adayları Kurul'a gönderdi. Böylece Türk yargı sisteminde yeni bir dönem başlamış oldu.

Yüksek yargıda yeni döneme ilk adım atıldı. 12 Eylül referandumunda 'Evet' oylarının altında kalan yargı vesayetinin temsilcisi YARSAV'a, ikinci darbe HSYK seçimlerinde geldi. Dün Türkiye'nin 81 ilinde yapılan seçimlerde oy kullanan 11 bin hakim ve savcı ilk kez sandık başına giderek YARSAV'ın saltanatına son verdi. YARSAV'ın adaylarından hiç birine itibar etmeyen hakim ve savcılar, HSYK'ya demokrat kimlikleri ön plana çıkan adayları gönderdi. Kesin sonuçlara göre kamuoyunda Adalet Bakanlığı'nın desteklediği adaylar olarak lanse edilen Adalet Bakanlığı bürokratlarının da isimlerinin yer aldığı listenin neredeyse tamamı Yüksek Kurul'a üye olarak seçildi. YARSAV'ın panik halinde yaptığı açıklamalarda sonuçlara ilişkin tahminlerinden kaynaklandığı da ortaya çıktı. YARSAV'ın gösterdiği adaylar hakim ve savcılar tarafından destek görmezken, Dernek derin çatlaklar oluştu.

DEMOKRAT YARGI'DAN DA HSYK'YA ÜYE SEÇİLEN OLMADI

Anayasa değişikliğine "Evet" diyerek, yargıdaki "Kast sisteminin" değişmesine destek veren Demokrat Yargı Derneği'nin desteklediği adaylardan da listeye giren olmadı. HSYK üyeliği seçimlerinde 5'i adli yargı, 1'i de idari yargı olmak üzere 6 adaya destek verdiğini duyuran Demokrat Yargı'nın desteklediğini duyurduğu adaylardan hiçbir aday seçilemedi.

ADLİ YARGIDA EN ÇOK OYU BÜROKRAT İBRAHİM OKUR ALDI

Seçimlerde Adalet Bakanlığı bürokratları üstünlük kazanırken, YARSAV'ın desteklediği adaylar seçimlerde başarı sağlayamadı. Resmi olmayan sonuçlara göre adli yargıdan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur 6742 oy, Yargıtay 10. Ceza Dairesi Teoman Gökçe 6387 oy, Bakırköy 14. Agır Ceza Mahkemesi Başkanı Nesibe Özer 6153 oy, Rize Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Ömer Köroğlu 6120 oy, Adana Ağır Ceza Hakimi Hüseyin Serter 6017 oy, Adalet Akademisi Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Kaya 5990 oy, Edirne 2. Asliye Hukuk Hakimi İsmail Aydın 5408 oy alarak HSYK'nın asil üyeliklerine seçildi. 5253 oy alan Ankara Savcısı Harun Kodalak, 5101 oy alan Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Celal Avar, 4814 oy alan İzmir Hakimi Ali Öztürk ve 4798 oy alan Ankara 17. Asliye Ceza Hakimi Hayrettin Tire adli yargıdan HSYK'ya yedek üye seçildi.

YARSAV İDARİ YARGIDA DA YOK

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) tarafından desteklenen hiçbir aday İdari Yargı'dan HSYK üyeliği listesine giremedi. İdari yargıdan HSYK asil üyeliklerine: 855 oy alan Danıstay Altıncı Dairesinde Tetkik Hakimi Ahmet Berberoğlu, 836 oy alan Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Birol Erdem ve 805 oy alan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi üyesi Resul Yıldırım seçildi. İdari yargıdan HSYK yedek üyeliğine ise 638 oy alan Ankara Bölge Mahkemesi Halil Koç, ve 554 oy alan Danıştay Savcısı İbrahim Topuz seçildi.

Basına sansür

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelik seçimleri sonuçları, Batman ve Şırnak'ta basına verilmedi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nun, seçim sonuçlarını basınla paylaşma kararına rağmen Batman ve Şırnak'ta geç saatlere kadar seçim sonuçlarını almak mümkün olmadı. Sonuçları paylaşmayan İl Seçim Kurulu yetkilileri, sonuçların YSK'nın Ankara merkezinden alınması gerektiğini öne sürdü.





YSK: SORUNSUZ GEÇTİ

HSYK seçimlerine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) ilk açıklama Başkanvekili Kırdar Özsoylu'dan geldi. Adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasındaki HSYK üyeliği seçimlerinin sağlıklı yürütüldüğünü Özsoylu, adli ve idari yargıdan söçimlerde ön plana seçilen isimleri açıkladı.

NOTLAR...NOTLAR...

HSYK seçimlerinde adli yargı kanadından YARSAV'ın listesinde bulunan Sincan 1.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, 81 ilden 2 bin 630 oy aldı. Bu oyla yarışı çok gerilerde tamamlayan Kaçmaz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargılanması için verdiği Anayasa'ya aykırı kararla tanınıyor. Adalet Bakanlığı'nın hala ihracını istediği Kaçmaz, Ergenekon sanıklarına verdiği destekle de tanınıyor. Yargıtay'ın fotokopi dosyayla tahliye ettiği Ergenekon sanığı Erzincan Başsavcı İlhan Cihaner'i, hiç bir duruşmada yalnız bırakmayan Kaçmaz, başvurusunun ardından HSYK'ya neden aday olduğunu şu ifadelerle açıklamıştı: "İki yıl soruşturma geçirdim. Sayın Adalet Bakanlığına sesimi duyuramadım. Neden HSYK'ya adayım; Benim gibi hiç bir hakim savcının bu duruma düşmemesi için sesimi onlara daha yakından duyurabilmek için adayım. Adalet Bakanlığına açıklamalar yaptım ama hiç bir şekilde karşılık bulamadım. Şimdi kendileriyle daha yakından çalışmak istiyorum. Ümitliyim."

Nuh Mete'ye sadece 104 oy

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliğine aday olan eski Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel de Ağır Ceza Hakimi Osman Kaçmaz'da gibi yarışta erken havlu atanlar arasındaydı. Yüksel 81 ilde oy kullanan hakim ve savcılardan toplam 104 oy aldı. Yüksel görevi döneminde, Fazilet Partisi'nin kapatılmasına ilişkin süreçte eski Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş'a en fazla destek veren isimlerden birisi olmuştu. Fetullah Gülen hakkında da soruşturma yürüten Yüksel, AK Parti Genel Başkanlığı'na seçildiği dönemde Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı bazı konuşmalardan dolayı tutuklanmasını talep etmiş ancak bu istemi kabul edilmemişti.

YARSAV'cıların kalesi İzmir

Türkiye genelinde görev yapan hakim ve savcılar, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yeni üyelerini belirlemek üzere sandık başına gitti. İzmir'de en fazla oyunu YARSAV'ın desteğini alan İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Güngör Tosunoğlu aldı. Ankara'nın listesinde yer alan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbharim Okur 255 oyla ikinci sırada yer alırken İzmir'den 7. Asliye Hukuk Mahmesi Hakimi Ali Öztürk, 248 oyla üçüncü sırada yer aldı. YARSAV'ın desteklediği Sincan Hakimi Osman Kaçmaz'ın İzmir'de 204 oy alması ise dikkat çekti.


(yeni şafak)