AK Parti tarafından hazırlanan anayasa değişikliği paketi, yüksek yargıda krize dönüşen 'seçim sistemini' de değiştiriyor. Teklif taslağına göre, Anayasa Mahkemesi ve HSYK üye seçimlerinde 3 ayrı oy verilmeyecek. Yargıtay, Danıştay, Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) ve Sayıştay genel kurulları üyeleri, Anayasa Mahkemesi üyeliği seçimlerinde ancak bir aday için oy kullanabilecek. En fazla oy alan üç kişi aday gösterilecek. HSYK'da da benzer bir süreç işleyecek. Yargıtay ve Danıştay genel kurulları kendi üyeleri arasından, 11 bin hâkim ve savcı ise birinci sınıf hâkim ve savcılar arasından üye seçecek. Seçimlerde her bir üye ancak bir aday için oy kullanacak. En fazla oy alan adaylar sırasıyla asıl ve yedek üye seçilecek.

Anayasa Mahkemesi ve HSYK üyelikleri için mevcut düzenleme şöyle işliyor: Anayasa Mahkemesi için Cumhurbaşkanı'nın önüne üç aday geliyor. İki asıl üyeyi Yargıtay, iki asıl üyeyi Danıştay, birer asıl üyeyi Askerî Yargıtay, AYİM ve Sayıştay genel kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğu ile gösteriyor. HSYK'da da üç asıl üye Yargıtay, iki asıl üye Danıştay'ın her üyelik için gösterecekleri üçer aday içinden cumhurbaşkanınca seçiliyor. Cumhurbaşkanının önüne gidecek üç aday için Yargıtay ve Danıştay'da ayrı ayrı seçim yapılıyor. Yüksek yargı üyeleri, her aday için oy kullanıyor; üç kez sandık başına gidiyor. Bu durumda da adaylar seçimde aldıkları oy oranına göre sıralanmamış oluyor. Çoğunluğun görüşünden farklı düşünen genel kurul üyelerinin tercihi Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ya yansımıyor.

Anayasa değişikliği taslağında yer alan düzenleme bu çarpıklığın giderilmesini öngörüyor. Buna göre Yargıtay, Danıştay ve AYİM üyeleri, Anayasa Mahkemesi üye seçimlerinde sadece bir aday için oy kullanabilecek. En fazla oy alanlar sırasıyla asıl ve yedek üye adayı olarak cumhurbaşkanına sunulacak. HSYK'da da benzer seçim yöntemi uygulanacak. Yargıtay ve Danıştay, bu seçimlerin sonucunda en çok oy alan 4 ismi, cumhurbaşkanının onayı olmadan doğrudan HSYK'ya gönderecek.

Düzenlemenin yasalaşması halinde Yargıtay Kanunu'nda da değişiklik yapılması bekleniyor. Yargıtay'da başkanlık ve daire başkanlığı seçimleri salt çoğunluk nedeniyle uzun sürüyordu. Hatta Yargıtay'ın 8. Ceza Dairesi Başkanlığı seçimleri yaklaşık bir yıl sürmüş, bu yönüyle Yargıtay'da en uzun süren seçim olarak tarihe geçmişti. Yargıtay üyeleri Zeki Aslan ile Yusuf Kenan Doğan arasındaki seçim 259. turda sonuçlanmış ve Aslan daire başkanı seçilmişti.

Zaman



  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.