Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay’ın katsayı kararı üzerine “Gerekirse hukuku dolanırız” sözleriyle dikkat çeken YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’a tepki gösterdi. Gerçeker, “Yargı kararı kesinleştikten sonra herkesi bağlar. Eleştirilmez demiyorum ama yargı bağımsızlığını zedelemek yanlış. YÖK Başkanının sözleri talihsizlik. Bir hukuk devletinde söylenmemeliydi” dedi. Habertürk TV’ye konuşan Yargıtay Başkanı Gerçeker, şunları söyledi:

HSYK’NIN YAPISI: Geniş tabanlı uzlaşma var deniyor ama öyle bir şey yok, anlaşamıyoruz. Bakan orada hem iddia hem karar makamında. Bu bağımsız yargıyla bağdaşmaz. Tam bağımsız bir yargı var diyemeyiz. Bunun en basit göstergesi de hakim ve savcıların idari bakımdan Adalet Bakanlığı’na bağlı olması.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ: Anayasa milli mutabakat metnidir. Değişiklik siyasi tercih meselesi. Hükümet o gücü kendinde görüyorsa yapabilir. Bence değişikliğin mutabakatla yapılması yerinde olur. Zaten 367 oy şartı da bu yüzden aranıyor. Referandum da bu yüzden var.

ASKER İNTİHARLARI: Suç işleyen, yanlış yapan eleştirilsin ama kuruma mal ederek devlete karşı işler yapıyormuş bakışı sağlıklı sonuç getirmez. Basına düşen görevler de var. Cumhuriyet tarihinde görülmemiş önemde davalar görüşülüyor. Gizlilik esas ama çarşaf çarşaf yayınlanıyor. Olay olduğunda gerçekmiş gibi sunulunca yargısız infaz oluyor. Bu kadar insanların intihar etmesi, ortamın gerilmesi, siyaseten hasmane kutuplaşma görüntüsü insanları da etkiliyor. Kişiler eleştirilebilir ama kurumlar yıpratılırsa devlet zarar görür.

TEKEL İŞÇİLERİ: Bir insan olarak üzülüyorum. Haklarını gündeme getirmek istiyorlar. Demokratik hak ve özgürlüklere inanan bir devlet bir an önce çözüm bulmalı.


VATAN