Forum’da açış konuşması yapan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, “Yargıtayın en önemli görevi ve topluma karşı en büyük sorumluluğu, hukuki güvenliği, kanun önünde eşitliği ve hukuki öngörülebilirliği sağlamak amacıyla “içtihat birliğini” gerçekleştirmektir.” dedi. Bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinin Türk yargısı için bir dönüm noktası olduğunu belirten Akarca, “Bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle Yargıtay’ın büyük bir ivme ile azalan iş yükü içtihat mahkemesi olma sıfatımızı pekiştirmektedir.” diye konuştu.

Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı Cristian Urse’nin de açış konuşması yaptığı forumda, Yargıtay Genel Sekreteri Fevzi Yıldırım “Proje Çerçevesinde İçtihat Forumlarının Amacı ve Beklenen Sonuçları” konusunda sunum yaptı.

Oturum başkanlığını Yargıtay Yayın Kurulu başkanı ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Üyesi Hikmet Kanık’ın yaptığı İçtihat Forumuna, Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mustafa Saldırım, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi Başkanı Tülin Kurtoğlu, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 6. Ceza Dairesi Başkanı Yeşim Garipoğlu Özen, Avrupa Konseyi Danışmanı ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Ersoy Kontacı  da sunum yaparak katkı sağladı.

İki gün boyunca genel oturumların ve grup çalışmalarının yapıldığı Foruma, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyup Yeşil, Yargıtay Birinci Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı Adem Albayrak, Yargıtay daire başkanları, üyeleri, tetkik hakimleri, Cumhuriyet savcıları ile Ankara Bölge Adliye Mahkemesi daire başkanları, üyeleri ve Ankara ilk derece mahkemelerinden hakimler de katıldı.