İTO Başkanı Yalçıntaş'ın savunmasında, yönetim kurulu kararı doğrultusunda avukatlara talimat verdiğini söylediği belirtildi. Tutuklama gerekçeleri arasında 'delil karartma şüphesi' de gösterildi.

Zanlıların mahkemeye verdikleri ifadelerden, polisin, avukat Necdet Okçu'nun televizyonuna izleme cihazı takarak rüşvet görüntülerini kaydettiği anlaşıldı.


İTO: Başkanımızın arkasındayız

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) ile CNR Fuarcılık arasındaki fuar salonlarının tahliyesi davasında gündeme gelen rüşvet soruşturmasında 14 zanlı dün sabah Ankara Adliyesi'ne getirildi. Cumhuriyet savcıları Mehmet Tamöz ve Hüseyin Kocabey tarafından sorgu işlemleri tamamlanan 14 kişiden aralarında İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş'ın da bulunduğu 11'i, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilirken 3 kişi serbest bırakıldı. Tutuklanması istenen İTO Başkanı Yalçıntaş, mahkemede, CNR Fuarcılık ile Dünya Ticaret Merkezi arasındaki tahliye davasını takip eden avukatı Süleyman B.'ye, "Karar aldık. Her şeyimiz tamam. Gidin halledin." şeklindeki sözlerini Dünya Ticaret Merkezi Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda söylediğini belirtti. Bunun üzerine mahkeme yargıcının Yalçıntaş'a, "Yönetim Kurulu olarak rüşvet verme kararı mı aldınız?" diye sorduğu öne sürüldü. Yalçıntaş ise, "Yönetim Kurulu 12 kişi. 11 kişinin kararı ile böyle bir şey çıktı. Ne karar alındıysa onu telkin ettim. Yönetim Kurulu'nun kararını uyguladım." savunması yaptı. Sorguların ardından Nöbetçi 5. Sulh Ceza Mahkemesi, Yalçıntaş'la birlikte eski Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı Oskay, avukat Necdet Okçu'nun da aralarında bulunduğu 9 zanlının tutuklanmasına karar verdi. Bu arada 9 kişinin tutuklanmasının gerekçeleri arasında 'delil karartma şüphesi' de gösterildi. Soruşturma kapsamında edinilen bilgiye göre, şüphelilerin tutuklanmalarına karar veren nöbetçi hâkim, halen soruşturma kapsamında dinlenmesi gereken bazı tanıklar ile ulaşılamayan bazı şüpheliler bulunduğuna dikkati çekti. Hâkim, delil karartma şüphesi ile şüphelilerin üzerlerine atılı suçlamanın vasıf ve mahiyeti gibi sebepleri tutuklama kararının gerekçesi olarak gösterdi.

İZLEME CİHAZIYLA RÜŞVET GÖRÜNTÜLENDİ

Zanlıların mahkemeye verdikleri ifadeden polisin, avukat Necdet Okçu'nun televizyonuna izleme cihazı takarak rüşvet görüntülerini sesli ve görüntülü kaydetmeye çalıştığı anlaşıldı. Savcılık fezlekesinde hakkında Yargıtay tarafından soruşturma yürütülen Yargıtay 6. Hukuk Dairesi eski başkanı Hasan Erdoğan'a poşet içinde rüşvet verdiği iddia edildi. Okçu'ya iş yerinde teknik takibe takılan beyanları soruldu. Yargıtay eski Daire Başkanı Erdoğan'a poşet içerisinde rüşvet verip vermediği sorusuna Okçu, rüşvet iddialarını reddederek cevap verdi. ANKARA ZAMAN, AA