Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun Mehmet Haberal'ı tahliye etmeyen hâkimlere verdiği tazminat cezası, hukukta yeni bir tehlikenin kapısını araladı. Bu karardan cesaret alan Ergenekon ve Balyoz davasının sanıkları Yargıtay'a gidiyor. Silahların bulunduğu Poyrazköy davasının 1 numaralı sanığı Levent Bektaş, kendisini tahliye etmeyen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı ve 2 üyesine tazminat davası açtı. Bektaş'ın avukatları, Yargıtay 4. Hukuk Dai-resi'ne yaptıkları başvuruda toplam 50 bin TL talep etti. Balyoz davası sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri ve Dursun Çiçek de harekete geçti. Bu üç ismin kendilerini tahliye etmeyen hakimlerden talep ettikleri toplam tazminat miktarı ise 215 bin TL.




Tutuklandığı gece hastaneye kaldırılan ve hiç cezaevine girmeyen Haberal'ı tahliye etmedikleri gerekçesiyle 9 hakim, Yargıtay tarafından bin 500'er lira tazminata mahkum edilmişti. Anayasa'nın 138. maddesindeki hâkimlik teminatına ve 'görevi başındaki hâkimlere ceza verilemez' ilkesine aykırı bulunan karar, hukukçular tarafından skandal olarak nitelendirilmişti.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, daha önce Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Prof. Dr. Mehmet Haberal'ı tahliye etmeyen 9 hakimi tazminat ödemeye mahkum etmişti. Çetin Doğan, Süha Tanyeri, Levent Bektaş ve Dursun Çiçek bu karara dayanarak tazminat talebinde bulundu. Ancak Bektaş'ın herhangi bir sağlık sorunu gündeme gelmemişti. Yargıtay'ın Haberal kararında sağlık gerekçesiyle tahliyesi gerektiği halde, diğer sanıklar gibi tahliye edilmediği için eşitlik ilkesine aykırı davranıldığı tezi savunuluyor ve hakimlere bu nedenle ceza verilmesi gerektiği belirtiliyordu. Yargıtay kararı ile Anayasa'nın 138. maddesindeki hakimlik teminatına, ve 'görevi başındaki hakimlere ceza verilemez' ilkesinin yer aldığı 84 yıllık Hukuk Usulü Kanunu'na aykırı bulduklarını dile getirmişti.

Sanık Bektaş da hakimlerden tazminat istedi haberi için tıklayınız.

'Kafes Operasyonu Eylem Planı' belgesinin kendisinden çıktığı iddia edilen Poyrazköy davası tutuklu emekli Binbaşı Levent Bektaş da kendisini tahliye etmeyen hakimlere tazminat davası açtı. Bektaş'ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz'ün Bektaş'la ilgili iki ayrı tazminat davası açtığı öğrenildi. Avukatlar tarafından Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne gönderilen iki ayrı dilekçenin ilkinde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ile üye hakimler Mehmet Erdoğan ve Mehmet Karababa'nın "yasaya ve yasanın düzenlediği tutukluluk kavramının işlevine aykırı olarak 15 Ekim'deki duruşmada Bektaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verdikleri" belirtildi. Bu kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Bangolar Yargı Etiği İlkeleri, Hukukun Temel İlkeleri, Anayasa ve CMK hükümlerine aykırı olarak verildiği savunulan dilekçede, 20 aydır tutuklu olan Bektaş hakkında hukuka aykırı kanıtlar gösterildiği ileri sürüldü. Bektaş'ın özgürlüğünün haksız ve hukuksuz olarak kısıtlandığına vurgu yapılarak, mahkemenin diğer üye hakimi Oktay Kuban'ın tutuklu sanıkların tahliyesini istediği hatırlatıldı.


Kılıçdaroğlu:
'Tazminata mahkum yargıçlar davadan çekilmeli'



KUBAN'IN TAHLİYESİ, TAZMİNAT GEREKÇESİ

Mahkeme Başkanı ve iki üye hakimin tutukluluk halinin devamına karar vererek Bektaş'ın özgürlüğünden yoksun kalmasına ve bu suretle manevi eziyet çekmesine neden oldukları iddia edildi. Bu nedenle Başkan Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu ile üye hakimler Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan'dan 10'ar bin liradan toplam 30 bin TL manevi tazminat talep edildi. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne sunulan diğer dilekçede ise Mahkeme'nin 16 Eylül'de sanıkların tutukluluk halini incelediği kaydedildi. Bu kararda Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, üye hakimler Mehmet Karababa ve Oktay Kuban'ın olduğu hatırlatılan dilekçede başkan ile hakim Karababa'nın tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdiği anlatıldı. Oktay Kuban'ın karara muhalefet ettiği belirtilen dilekçede, Abdurrahmanoğlu ile Karababa'dan 10'ar bin liralık tazminat talep edildi. İki ayrı davada toplam 50 bin TL tazminat istendi.

Hâkim ve savcılara tazminat kıskacı

Tutuklu sanıklar istedikleri kararları vermeyen hakim ve savcıları sindirmek için tazminat davalarını araç olarak kullanıyor. Levent Bektaş, geçtiğimiz aylarda da Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne başvurarak İstanbul 10, 11 ve 12. Ağır Ceza mahkemelerinde görev yapan 6 hakim aleyhine toplam 60 bin TL'lik manevi tazminat davası açmıştı. Bektaş'ın, avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz aracılığıyla Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanlığı'na verdiği 12 sayfalık dava dilekçesinde, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri Davut Bedir ve Ali Efendi Peksak, 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik, 12. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan'dan 'hukuka aykırı işlemlerden kaynaklanan manevi zararın tazmini' istendi. 'Balyoz' kod adlı darbe planı davası sanıklarından eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri ise İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yapan 3 hakimden toplam 120 bin TL'lik manevi tazminat istemişti. Doğan, dava dilekçesinde, hakimlerden 'hukuka aykırı işlemlerden kaynaklanan manevi zararın tazmini' amacıyla ayrı ayrı 20'şer bin TL tazminat talep etti. 'Kaos Planı' davasının sanığı Dursun Çiçek ise 3 hakimden 7'şer bin lira tazminat istedi. (Zaman)
 

Hakimler tedirgin! haberi için tıklayınız.