Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) sayısal olarak son yılların en kapsamlı hâkim - savcı kararnamesini yayımladı. İçeriğindeki isimler nedeniyle de dikkat çeken kararnameyle üye sayısı artan yeni Yargıtay'a 97 yeni tetkik hâkimi, 12 de savcı görevlendirildi. İdari yargıda 37 ayrı İdare Mahkemesi Başkanı yer başka görevlere atandı. Anayasa değişikliğinden sonra oluşan dengeler ve ihtiyaçlara göre hazırladığı 4 ayaklı kararnamenin sayısal ve nitelik olarak en tartışmalı bölümünü "Adli Yargı Kararnamesi" oluşturdu. Kurul bu kararname ile 1816 hâkim ve savcının görev yerlerini değiştirdi.

YARSAV: "Yaz Kararnamesi, kıyım operasyonudur"

DİKKAT ÇEKEN ATAMALAR
Kararnamenin bu bölümünde dikkat çeken yer değişikliklerinden bazıları şöyle gerçekleşti: Eski YARSAV'dan koparak Yargı-Sen'i kuran Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun İstanbul'a hâkim olarak, CHP'den milletvekili seçilen İlhan Cihaner soruşturmasını yürüten Erzurum Savcısı Osman Şanal'ın Antalya savcılığına atanması gibi tasarruflar tartışma konusu oldu. Yargı - Sen Yönetim Kurulu Üyesi Yargıtay Savcısı Ruşen Gültekin de Antep'e atandı. Yargıtay'ın Siyasi Partiler Sicil Bürosu savcılarında da önemli değişiklikler oldu. Bu büroda görev yapan Hasan Ali Atay Adana'ya, Mahir Kara İstanbul'a, Ufuk Şimşek Bursa'ya, Zekeriya Sevimli de Bursa'ya savcı olarak atandı. Diyarbakır'da KCK ve 12 Eylül gibi önemli soruşturmaları koordine eden Başsavcı Durdu Kavak İzmir'e Başsavcı oldu. İzmir Başsavcısı Emin Özler de Kocaeli'ye Başsavcı atandı. Bu kararnamede 73 il ve ilçenin başsavcısı değişti. Bu başsavcılardan önemli bir bölümü, diğer il ve ilçelere düz savcı olarak atandı. Kararnameyle Habur'da da değişiklik yapıldı. Silopi'den zırhlı araçlarla Habur'a getirilen ve PKK mensuplarını sorgulayıp serbest bıraktığı için tepki çeken Silopi Hakimi Asabil Yırtıcı Sakarya'nın Akyazı hakimliğine atandı.



YENİ YARGITAY

En belirgin "kurumsal" değişiklik Anayasa değişikliğiyle üye sayısı artan Yargıtay'da oldu. 16 savcı ve 18 tetkik hakimi başka illere savcı ve hakim olarak gönderilen Yargıtay'a 12 savcı ve 97 tetkik hakimi takviyesi yapıldı. Kararnamenin bir diğer ayağını ticaret mahkemeleri kararnamesi oluşturdu. Türkiye'nin farklı illerindeki 51 Ticaret Mahkemesi Başkanı, bu mahkemeler yasayla tek hakimli hale getirildiği için bulundukları illere düz hakim olarak atandılar. İdari yargıya ilişkin kararnamede de 37 İdare Mahkemesi Başkanının görev yeri değişti. Bunlardan önemli bölümü, düz hakim oldu. Yargıtay'da, 16 savcının diğer illere gönderilmesinde Yargıtay'ın yeni Başsavcısı Hasan Erbil'in ricasının etkili olduğu belirtildi. Kararnameyi hazırlayan 2'nci Dairesi yetkilileri "Başsavcılık bu isimlerle çalışmak istemediğini bildirdi. Bu talep üzerine bu arkadaşların görev yerleri değiştirildi."


 

YARSAV: Muhalifler sürgün edildi
YARSAV, kararnameyi bir "kıyım operasyonu" olarak değerlendirdi. YARSAV Genel Sekreteri Leyla Tarhan Köksal şöyle konuştu: "Siyasal iktidarın taraf olduğu davalarda görev yapan yargıç ve savcılar terfi ettirilmiş, mahkeme başkanı, başsavcı olarak atanmış siyasal iktidara aykırı kararlara imza atan yargıç ve savcılar sürgüne tabi tutulmuşlardır. Bu kararnameyle HSYK 'Biz örgütlü toplum istemiyoruz demiştir." Kararname ile yargıç ve savcıların ilk sivil örgütü YARSAV'ın tam bir kıyıma tabii tutulduğunu söyleyen Tarhan, YARSAV'ın başta kurucu başkanı olmak üzere kurucu üyeleri ve ilk yürütme organında yer alan yöneticilerinin talepleri dahi olmadan HSYK tarafından atandığını ifade etti. Tarhan, Yargı-Sen kurucularının da kıyımdan nasibini aldığını söyledi.

Cihaner: Yüz karası bir kararname

Cihaner: Yüz karası
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, HSYK kararnamesinin "yüz karası" olduğunu söyledi. Denizli'de dün İl Seçim Kurulu'ndan mazbatasını alan İlhan Cihaner, şöyle konuştu: "Başta YARSAV, Yargı-Sen ve Demokrat Yargı olmak üzere siyasi iktidarla uyuşmayan ne kadar örgütlü yapı varsa, örgütlenme yapısı içinde bulunan dernek, sendika varsa, hepsinin yöneticileri biçilmiş durumda. Uluslararası sözleşme ve teamüllere ters birçok atama yapıldı." İHA