Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybettiği helikopterde GPS cihazının olmadığı iddia edilmişti. Ancak helikopterde bulunan gazeteci İsmail Güneş’in çektiği fotoğraflarda GPS cihazının helikopterde bulunduğu ortaya çıktı.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak’ın başkanlığını yaptığı Meclis Araştırma Komisyonu, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasıyla ilgili yeni bilgilere ulaştı.

Yazıcıoğlu’nun içinde bulunduğu helikopter GPS cihazının bulunmadığına ilişkin iddia çürütüldü. İHA Muhabiri İsmail Güneş’in helikopter düşmeden önce çektiği fotoğraflarda ilginç bir kare ortaya çıktı. Güneş’in çektiği fotoğraflarda GPS cihazı net olarak görülebiliyor. 

Yazıcıoğlu'nun son fotoğrafları


EMNİYETTEN 4 SAYFALIK RAPOR
Meclis komisyonda helikopterde olduğu ortaya çıkan GPS cihazı ile ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’nden rapor istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanı Mehmet Dayıoğlu’nun imzasıyla 13 Eylül tarihinde komisyona 4 sayfalık bir rapor gönderildi.



ENKAZDA BULUNAMADILAR
Raporda helikopterdeki fotoğraflarda görülen iki cihazın enkazda bulunamadığı belirtildi. Raporda “Gazeteci merhum İsmail Güneş tarafından çekilen fotoğraflarda ve yine kaza mahallinde enkazdan alına görüntülerde bulunan iki cihazın (EVENTIDE ARGUS 5000CE ve BENDIX/KING SKYMAP IIIC) kaza raporunda yer alan gösterge paneli fotoğrafında yer almadığı tespit edilmiştir" denildi.

UÇUŞTA KOLAYLIK SAĞLIYORLARDI
Emniyet raporunda EVENTIDE ARGUS 5000CE cihazının bir GPS sistemi olmayıp, herhangi bir  GPS’den aldığı konum bilgisini kullanarak pilota seyrüsefer planlaması ve uçuş esnasında kolaylıklar sağlayan bir sistem olduğu belirtildi.
BENDIX/KING SKYMAP IIIC) cihazının ise GPS cihazı olduğu ve coğrafi konum belirlediği belirtildi. Raporda BENDIX/KING SKYMAP IIIC cihazının aynı zamanda bir kayar harita olduğuna dikkat çekilirken, “Kayar haritalar küresel konum bilgisini dijital bir harita üzerinde gösteren sistemlerdir. Sistemin veri tabanına işlenmiş bilgiler doğrultusunda bu haritada yerleşim yerleri, yollar, su kaynakları, havaalanları, VOR ve NDB istasyonları gibi seyrüsefer yardımcıları, havayolları, kavşaklar gibi ilave bilgiler görüntülenebilir" denildi.

NASIL KAYBOLDUĞU ARAŞTIRILIYOR
Meclis Araştırma Komisyonu helikopterde bulunan ancak kazadan sonra bulunamayan cihazların peşine düştü. GPS cihazının kim veya kimler tarafından yok edildiği araştırılıyor. Havacılık Daire Başkanı Mehmet Dayıoğlu, “Cihazlar bulunmuş olsalardı, kaza ile sonuçlanan son uçuşta helikopterin izlediği gerçek rota ve zaman bilgilerine ulaşmak, çarpma istikametini tespit etmek ve kaza ile ilgili daha sağlıklı değerlendirmeler yapmak mümkün olurdu" dedi.



HABER: Bilal ÇETİN/ANKARA (BUGÜN)