HSYK'nın yeni üyeleri, YSK'dan mazbatalarını aldı

Seçim süreci tartışmalı geçti.  Ama 22 asıl 12 yedek üyenin tamamı belirlendi. Fakat tartışma bitmedi.

YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu seçimin iptali için YSK'ya başvurdu,  ama olmadı.

YSK, "seçimin iptaline gerek yoktur" kararı verdi. O kadar şimdi AİHM yolunda. CNN TÜRK'e konuşan Eminağaoğlu, iddiasının arkasında olduğunu belirtti, "AİHM'e dava açacağım" dedi. Yani tartışma sürüyor.

Anayasa değişikliğiyle yapısı değişen kurulun 34 üyesinden sadece dördü kadın.

Kadınlar birisi aynı zamanda ressam. Danıştay kontenjanından asıl üye olan Zeynep Kavlak, güzel sanatlara ilgisiyle tanınıyor. Daha önce resim ve heykel sergileri açmıştı.

'Seçim şeffaf değildir, konu AİHM'e taşınacak'


Kurul en az 15 üye ile toplanacak. Önce başkan vekili seçilecek. En kıdemli üye Ali Suat Ertosun.

34 üye önce Anıtkabir'e çıkacak.

Ardından da HSYK'nın Gazi mahallesindeki yeni binasında yeni kurul ilk toplantısını yapacak. Kurul en az 15 üye ile toplanacak. Önce başkan vekili seçilecek. Kurul üyesi olan herkes aday olabilecek. Ama en kıdemli isim Ali Suat Ertosun.

Yeni üyeler için yapılacak seçimden önce başkan vekili Kadir Özbek'in de aralarında bulunduğu 4 asil ve üç yedek üye istifa ettiğinde o sorulara böyle yanıt vermişti. İstifalarla değişen tabloda kurulun en kıdemli üyesi oldu.

Ama kurulda artık liste tartışmaları ile gündeme gelen ve Adalet Bakanlığı'nın desteklediği iddia edilen isimler çoğunlukta. Şimdi merak edilen en kıdemli üye Ertosun'un başkan vekili seçilip seçilmeyeceği.

Başkanvekili seçildikten sonra HSYK'nın gündemi, krize neden olan atamalar ve disiplin soruşturması dosyaları olacak.

Bunlar arasında Erzincan Başsavcı İlhan Cihaner, Sincan Hakimi Osman Kaçmaz, YARSAV eski başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu gibi isimlerin dosyaları da bulunuyor.

Kurul,  uyum yasaları çıkıncaya kadar  tek daire şeklinde çalışacak. Uyum yasaları çıktıktan sonra üç daireye ayrılacak. (Cnn Türk)


HSYK'da iptal yok