TBMM Genel Kurulu'nda, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın birinci bölümündeki ilk 2 madde kabul edildi.


YENİ BÜYÜKŞEHİRLER

''Temel Kanun'' olarak iki bölüm halinde görüşülen tasarının kabul edilen maddelerine göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecek. Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak. Bu illerin, bucak teşkilatları da kaldırılacak. Söz konusu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği ile İstanbul ve Kocaeli'ndeki köylerin de tüzel kişiliği sona erecek.

YENİ KURULACAK İLÇELER

Aydın'da Efeler, Balıkesir'de Karesi ve Altıeylül, Denizli'de Merkezefendi, Hatay'da Antakya, Defne ve Arsuz, Manisa'da Şehzadeler ve Yunusemre, Kahramanmaraş'ta Dulkadiroğlu ve Önikişubat, Mardin'de Artuklu, Muğla'da Menteşe ve Seydikemer, Tekirdağ'da Süleymanpaşa, Kapaklı ve Ergene, Trabzon'da Ortahisar, Şanlıurfa'da Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü, Van'da Tuşba ve İpekyolu ilçeleri kurulacak. Tasarı üzerindeki görüşmelerde AK Parti, MHP ve CHP'nin kabul edilen ortak önergesiyle Hatay'ın Payas, Zonguldak'ın Kilimli ve Kozlu beldeleri de ilçe olacak. Denizli'nin Akköy ilçesinin ismi de Pamukkale olarak değişiyor. İstanbul Şişli'nin Ayazağa, Maslak ve Huzur mahalleleri, Sarıyer'e bağlanacak.


İstanbul Arnavutköy ilçesine bağlı Nakkaş ve Bahşayış mahalleleri ile Büyükçekmece ilçesine bağlı Muratbey mahallesi, Çatalca belediyesine katılacak.