-Açıklamada, "Ankara Barosu olarak, kamu görevlilerinin her türlü dini sembolü taşımasına karşı olduğumuzu ilan ediyoruz. Anayasa'da güvencesini bulan kanun önünde eşitlik ilkesinin gereği olarak aynı yaklaşımın siyasi partiler tarafından da ilan edilmesinin, sorunun çözümünde bir başlangıç noktası teşkil edeceğini düşünüyoruz" denildi.

Ankara Barosu yönetimi, YÖK'ün üniversitelere başörtüsü ile girilmesine olanak sağlayan kararının "yasama gaspı niteliğinde olduğunu ve bu nedenle yok hükmünde sayılması gerektiği"ni bildirdi.
Ankara Barosu'ndan yapılan açıklamada, YÖK Başkanlığı'nın Üniversiteye türbanlı/başörtülü girişe izin verilmesine yönelik kararı değerlendirildi. Açıklamada, yürürlükteki yasalar ve bu yasaları yorumlayan Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına göre üniversiteye dini sembollerle girişin yasak olduğu belirtildi. Söz konusu kararların, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da onaylandığı ifade edilen kararda, üniversitelerdeki türbana ilişkin sorunu çözecek olan makamın, YÖK değil, TBMM olduğu vurgulandı. YÖK Başkanlığı tarafından yapılan işlemin "yasama fonksiyonunun gaspı niteliğinde" olduğu ileri sürülen kararda, "Bu sebeple anılan YÖK işlemi YOK hükmündedir" denildi.
YÖK uygulamasının üniversitelerde "büyük bir kargaşaya yol açtığı ve toplumu huzursuz ettiği" savunulan açıklama şöyle:
"Bir meslek ve demokratik kitle örgütü olarak beklentimiz, "türban'ın ülkenin gerçek gündemini saptıran, suni bir malzeme olarak kullanılmasından vazgeçilmesi ve siyaset mekanizmasının, konuyu, demokratik kitle örgütleriyle paylaşarak çözmesidir.
Çözüm yolunda zorunlu olan bir diğer husus, ihtiyaç sahibi her üniversite öğrencisine devlet tarafından yurt ve burs imkanının sağlanmasıdır. Hukuki, maddi ve fiili güvencelerden yoksun bir üniversite öğrencisinin kararlarını hür iradesiyle vermekte zorlanacağı ve olası baskılara direnemeyeceği açıktır.
Bu noktada, Anayasa ve kanun gereği hukukun üstünlüğünü koruma görevi olan Ankara Barosu olarak, kamu görevlilerinin her türlü dini sembolü taşımasına karşı olduğumuzu ilan ediyoruz. Anayasa'da güvencesini bulan kanun önünde eşitlik ilkesinin gereği olarak aynı yaklaşımın siyasi partiler tarafından da ilan edilmesinin, sorunun çözümünde bir başlangıç noktası teşkil edeceğini düşünüyoruz.
Bir hukuk devletinde oldu-bittilerle hukuk yaratılamayacağı, herkesin Mahkeme Kararlarına saygılı olması gerektiği ve Ankara Barosu'nun hukukun üstünlüğünü hedef alan her eylem ve işlemin karşısında olacağı vurgusuyla kamuoyuna saygıyla duyurulur."(ANKA)
(EÖ/ÖMR)