-“BUNLARIN YAPISI NEDEN DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR?”-

Savaş, Anayasa değişiklik paketini ANKA’ya değerlendirirken, pakette çeşitli konuların olduğunu ifade ederek, bunların içinde en önemlilerinin Anayasa Mahkemesi ile HSYK’nın yapısında öngörülen değişiklikler olduğunu savundu.
“Bunların yapısı neden değiştirilmek isteniyor” diye soran Savaş, “Çünkü AKP’nin mevcut iktidarında yaptığı bir çok işlemin eninde sonunda Yüce Mahkemeye gideceğini biliyorlar. Özellikle başbakan ve bakanları mahkemede yargılanacaklarını biliyorlar. Bu nedenle kendi hakimlerini kendileri seçip, ileride Yüce Divan’da hesap verme durumunda kaldıklarında haklarında beraat kararı verebilecek hakimlerle işi götürmek istiyorlar. Ayrıca, çıkardıkları her yasayı Anayasa’ya uygundur kararının verilmesi için kendi hakimlerini görevlendirmek istiyorlar. Anayasa’nın değişmez maddelerini dolaylı yoldan değiştirecek Anayasa değişikliklerin iptal edilememesini de sağlamak istiyorlar” şeklinde konuştu.

-DEĞİŞİKLİĞE KARŞI YASAL MÜCADELE-

Şuanda özel yetki verilen savcıların, CMK ve pek çok yasayı hiçe sayarak suç işlediklerini ileri süren Savaş, HSYK’ın yapısında yapılacak değişiklikle de özel yetkili savcıların sayısının artacağını öne sürdü. AKP’nin bu değişikliklerle Türkiye Cumhuriyeti’ni “korku imparatorluğuna” dönüştürmek istediğini de öne süren Savaş, şöyle konuştu:
“İşte yapılanların nedeni bu korku imparatorluğunun devamını sağlamaktır. Kendilerine yakın hakim ve savcıları kendi istedikleri kilit görevlere yerleştirecekler ve böylece, Türkiye hukuk devleti olmaktan çıkacaktır. Olurda referanduma giderse aklı başında bütün, vatandaşlarımızın demokratik haklarını kullanmaları ve bunu engellemek için ellerine gelen tüm yasal mücadelelerini vermelerini istiyorum. Yoksa yasama ve yürütme ellerinde, yargıyı da ele geçirirlerse ve Yüce Divan’a gitme korkuları kalkarsa çok büyük tehlike.”(ANKA)



  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.