Mustafa ERCAN- Mustafa İNSAN


MERSİN Üniversitesi’nde geçen yıl konferansa katılan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’e protesto amacıyla yumurta atan ve eylemle ilgili yargılandıkları davadan beraat eden 8 öğrenci, üniversite tarafından kendilerine verilen ’disiplin suçu’ cezalarının iptali için Mersin Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

MERSİN - Mersin Üniversitesi Öğrenci Kolektifi üyesi bir grup öğrenci, üniversitede 24 Mart 2010’da düzenlenen ’Bankacılık ve Finansal Kriz’ konulu konferansa katılan Tevfik Bilgin’e yumurta atarak protesto etti. Bu protesto sonrası polis tarafından gözaltına alınan 8 öğrenci hakkında ’ifade ve düşünce özgürlüğünü kısıtlamak’ ve ’hakaret’ suçlamasıyla dava açıldı. 5 Mayıs’ta Mersin 8’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasında mahkeme, 8 öğrencinin ayrı ayrı beraatine karar verdi.

2 ÖĞRENCİ OKULDAN ATILDI

Ancak üniversite yönetimi açtığı soruşturmayı 6 Nisan 2011’de tamamlayarak öğrencilere ceza verdi. Yumurtalı eyleme katılan öğrencilerden Önder Ova ve Ersin Aslan okuldan atılma cezası alırken, Mehmet Çakmak, Özge Muslu, Serhat Eser, Emirhan Selek de birer yarı yıl süreyle okuldan uzaklaştırıldı, Sedat Ulus ve Kenan Kızılöz’e ise kınama cezası verildi. Öğrencilere ulaşan tebligatlarda ise ceza gerekçesi olarak Tevfik Bilgin’e ’çiğ yumurta ve buruşmuş kağıt atılması’ gösterildi. Okuldan uzaklaştırma cezası verilen Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Mehmet Çakmak’ın ise, bu süreçte okulunu bitirdiği anlaşıldı. Bu nedenle öğrenciye ceza uygulanamayacak.

BÖLGE İDARE MAHKEMESİNE DAVA

Öğrenciler bugün sabah Mersin Bölge İdare Mahkemesi’ne gelerek üniversitenin haklarında verdiği cezanın iptali için dava açtı. Burada açıklama yapan Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 3’ncü sınıf öğrencisi Emirhan Selek (24), üniversitenin verdiği cezalar nedeni ile büyük bir sıkıntı ve çelişki içinde olduğunu belirterek şunları söyledi:
"BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’e yumurtalı protestomuzu gerçekleştirdik. O süreç sonrasında Mersin 8’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. O dava 5 Mayıs 2011 günü beraatla sonuçlandı. Yalnız üniversite yönetimi, mahkeme kararını beklemeden 6 Nisan’da senatoyu toplayıp öğrencileri okuldan atma kararı aldı. Üniversite şu anda bir çelişki ve sıkıntı ile karşı karşıya bulunuyor. Demokratik bir protesto aracı olarak görülen yumurta, üniversitemiz tarafından cezaya tabi tutuldu. Öğrencileri bundan kaynaklı mağdur ettiler. Üniversitenin özerkliğinden, demokratikliğinden bahsedenler bugün fiyasko yaşıyor. Yürütmenin durdurulması konusunda karşı dava açtık. Fiili olarak kayba uğradığımızda maddi ve manevi tazminat davası da açacağız."

Kimya Mühendisliği, Kimya Teknolojileri bölümü son sınıf öğrencisi Serhat Eser (23) de, cezalarla, senatonun üniversitedeki bütün öğrencileri sindirmeye hedeflediğini iddia etti.

Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği bölümü öğrencisi Önder Ova (22) da, yumurtayı şiddet unsuru olarak gösterenlerin verdikleri ceza ile demokrasiye şiddet uyguladığını ileri sürdü.

REKTÖR: MAHKEME AYRI DİSİPLİN AYRI

Mersin Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Suha Aydın ise, mahkeme kararının senatonun verdiği kararla ilgili olmadığını ileri sürerek şu görüşleri savundu: "Mahkeme kararları ayrı, disiplin kararları ayrı. Bunlar birbirinden ayrı kararlar. Onların farkını birbirinden ayrı görmemiz lazım. Biz farklı düşünüyoruz. Konu idari mahkemeye gider. Sonra geri döner. Mahkeme ne karar verirse biz de ona uyarız. Uygulama böyle. Doğru veya yanlış. Bizim mahkeme kararları ile ilgimiz yok." (dha)