Eskiden yazılı basınla yürütülen habercilik faaliyeti, önce televizyonun, ardından da bilgisayar ve internetin yaygınlaşması ile beraber daha fazla sürat kazanmış ve kompleks bir hal almıştır.

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda zaman zaman değişiklikler yapılmış olsa da, teknoloji ve internetin hızla ilerlemesi ve yaygınlaşması sebebiyle yetersiz kalmaktadır.

Konu, habercilik faaliyeti olduğunda, fikri mülkiyet ve telif hakkı meseleleri üzerinde tartışmalar artmıştır. Özellikle, haber ajansları, haberlerini intihal eden çeşitli haber siteleri ile mücadele etmişlerdir.

Mesela, bir haber ajansı tarafından bir haber sitesine, ajansın haber ve fotoğraflarının izinsiz ve hukuka aykırı kullandığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuştur. Yaklaşık 2 yıl süren davada mahkeme aşağıda açıkladığı gerekçelere dayanarak bir karara varmıştır:

Günlük olayların duyurulması ve bunlara ilişkin yayınlar yapılması Anayasanın 28. ve 29. maddeleri ile güvence altına alınan basın ve yayın özgürlüğünün kapsamındadır. Bu itibarla, günlük olaylara ait haberler eser niteliği taşımadığından FSEK kapsamında korunamazlar. Dava konusu haber metinlerinin içeriklerine göre, günlük olaylara ilişkin olmaları ve kaleme alınış ve biçim ve üslubu itibariyle sahibinin hususiyetini taşımamaları nedeniyle, eser olarak nitelendirilemeyeceklerinden FSEK 71. maddesinin uygulama koşulları bulunmamaktadır. Katılan haber ajansının topladığı eser niteliğinde olmayan haber metinlerinin, abone olunmamasına rağmen internet ortamında kaynak göstermeden kamuya sunulması, FSEK 36. maddede düzenlenen istisna kapsamında olmayıp 84. madde uyarınca haksız rekabet oluşturmaktadır. Bu nedenle sanığın sübut bulan eylemlerinden dolayı 5846 sayılı Yasanın 84/son maddesi yoluyla Türk Ticaret Yasasının 62/1- son maddesi gereğince cezalandırılması gerektiği hususunda hukuki ve vicdani kanıya
varılmıştır.”

Yani, buradan çıkarılacak sonuçlar şöyledir:

- Günlük olaylara ait haberler eser niteliğinde değildir.

- Ancak, ilgili ajans abonelik sistemi kurmuşsa, abone olunmamasına rağmen internet ortamında kaynak göstermeden kamuya sunulması haksız rekabet teşkil eder şeklinde karar verilmiştir.