Öncelikle bu yazımız bazı kesimlerce olumlu karşılanmayabilir hatta tepki gösterilebilir fakat doğru ve haklı bulduğumuz konularda sonuna kadar gitmek hem bir görev hem de bir vatandaşlık durumudur.

Trafik kazası, hasar tespit ve sigorta sorunlarından kaynaklı hukuki sorunların çözümü Hasar danışmanlık adı altında faaliyet gösteren şirketlerin/derneklerin maalesef tekeline geçmiş durumda.

Bunun pratikteki anlamı nedir peki?

Anayasamıza göre; Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Dolayısıyla kanunlara göre işlemler yapılmalıdır. Avukatlık Kanunun 35. Maddesinde belirtildiği üzere kanun işlerinde ve hukuki meselelerde danışmanlık hizmeti vermek, gerçek ve tüzel kişilere ait hakları savunmak, dava etmek, adli işlemeleri takip etmek yalnız baroya kayıtlı avukatların yetkisindedir.

Yani hukuki hizmet verme yetkisi sadece avukatlara tanınmış bir yetki olduğundan hasar ve danışmanlık hizmetleri adı altında faaliyet gösteren şirketlerin/derneklerin yetkilileri tarafından SADECE avukatlara ait işlerin alınması yasaya açıkça aykırılık teşkil edecektir.

Pratik anlamı şu: Avukatların yetkileri gasp ediliyor…

Dolayısıyla uygulamada, baktığımızda sayıları oldukça artan ve artmaya devam eden bu aracı kuruluşlar hem avukatlık mesleğini olumsuz etkilemekte hem de başvuran kişileri çok mağdur etmektedirler.

Vatandaşlar gittikleri hasar danışmanlık şirketlerinde ya da kendilerine ulaşan bu şirketler tarafından genel vekaletname alınıp kendileriyle sahte ücret sözleşmeleri düzenlemektedirler.

Genelde kaza mahallinde ya da hastanelerin acil servislerinde sigortalıyla iletişime geçerek bazen de bir miktar para teklif edilerek vekaletname alınmaktadır.

İşin en ilginç tarafı hasar danışmanlık şirketleri/dernekleri bünyesinde avukatların da olmasıdır. Bilindiği gibi 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 48. Maddesinde yer alan …Avukat veya iş sahibi tarafından vadolunan veya verilen bir ücret yahut da herhangi bir çıkar karşılığında avukata iş getirmeye aracılık edenler ve aracı kullanan avukatlar altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. …bu kapsamda faaliyetinde bulunmak suçtur.

Örnek mahkeme kararı olarak:

Adana 20. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan kamu davasında yapılan yargılama sonucu, Hasar Danışmanlık Şirketi adı altında faaliyet gösteren şirketin, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 48. maddesinde yer alan “avukata çıkar karşılığında iş getirme” kapsamında aracılık faaliyetinde bulunduğuna hükmedilerek, şirket yetkilisi sanığın 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.[1]

Sonuç olarak; hem Adalet Bakanlığına hem de Türkiye Barolar birliğine çağrıda bulunuyoruz. Özellikle son yıllarda avukatlık mesleğine yapılan saldırı karşısında en ivedi şekilde harekete geçilmeli ve bu tür oluşumların önü kesilmelidir.

Avukatlar hiçbir mesleğin zanaatın alanını işgal etmediğinden (örneğin; bir cerrahın işini üstlenmeme ya da bir terzinin işini elinden almama gibi.) başkaları tarafından avukatlık mesleğinin yetkilerine yapılan gaspa da meydan verilmemelidir.

Bir başka çağrı da Ticaret Bakanlığına yapılmalıdır. Çünkü bu tarz kuruluşların kuruluş amacı ve faaliyet alanları nedir? Danışmanlık ise yetkiyi nereden almaktadırlar? Danışmanlık dışında ise danışmanlık faaliyetinde nasıl bulunabilirler? Tüm bunların açıklığa kavuşması gerekmektedir.

Örnek: Bir hasar danışmanlık şirketinin Misyonunda yer alan bilgi;

… Danışmanlık A.Ş. maddi ve manevi mağduriyetler neticesinde meydana gelen zarar ve kayıpların telafisinde profesyonel yönetimi ve her biri alanında uzman danışmanlarıyla Türkiye genelinde 100′e yakın şubesi ve yüzlerce çalışanıyla mağduriyetinizi hızlı ve güvenli bir şekilde giderme konusunda danışmanlık hizmeti veren bir şirkettir.

Gerçekten çok vahim bir durum yukarıdaki örnek her şeyi özetler niteliktedir. Bir ülkenin kalkınması, gelişmesi belli şartları gerektirmektedir. En başta liyakat sonra disiplin gelmektedir.

Mağduriyet yaşamamak için lütfen:

- Bu kişi veya kurumlardan gelen telefonlara asla itibar etmeyiniz. 1136 Sayılı Kanuna göre; avukatlık ve hukuki danışmanlık hizmetlerini sadece avukatlar verebilir.

- Trafik kazası, hasar tespit ve sigorta sorunlarınızdan kaynaklı hukuki sorunlarınızda (tazminat taleplerinizde) aracılara güvenmeyin.

- Hakkınız olan tazminatı alamamak ya da hak ettiğinizin çok altında alarak mağduriyet yaşamamak için avukatınıza danışınız!

Av. Galip KUBATLI

ŞANLIURFA BAROSU

--------------------------------------------

[1] https://www.sakaryayenihaber.com/hasar-danismanlik-sirketlerinin-akibeti-makale,13787.html

[2] Türkiye Barolar Birliği Tebliği