Bilindiği üzere, ikinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik 13.02.2018 tarihli Resmî Gazetede yayımlanmış, ancak birkaç defa yürürlük ertelemesi yapılmıştır. Öte yandan 15.8.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile yönetmelik hayata geçirilmiştir. Getirilen bu yeni  düzenlemenin en önemli hükmü, ikinci el taşıt ticaretinin kamu makamlarında alınan bir nevi faaliyet ruhsatı olarak adlandırılabilecek bir “yetki belgesi” ile yapılabilecek olmasıdır.

Bundan böyle tüccarın ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetlerini, işletmeleri adına yetki belgesi alarak yürütmeleri gerekmektedir. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesine sahip bulunmayanlar ikinci el kara taşıtının doğrudan veya aracılık yapmak suretiyle satışını yapamayacaktır. Yetki belgesi başvuruları 13.05.2018 tarihinden bu yana İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi (İETTS) üzerinden yapılmakta ve bu belge ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlüğü tarafından yine İETTS üzerinden düzenlenecektir.

İşletmelere yetki belgesi verilebilmesi için; meslek odasına kayıtlı olunması, gelir/kurumlar vergisi mükellefiyetinin bulunması, on sekiz yaşın doldurulmuş olması, lise mezunu olunması, iflas veya konkordato ilan edilmemiş olması, belirli suçlardan hüküm giyilmemiş olması ve mesleki yeterlilik belgesine sahip olunması zorunludur.

Diğer taraftan, bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilecektir. (Bkz: GVK mad. 37)  Dolayısıyla bu kişiler adına gerçek usulde gelir vergisi kaydı açılacaktır.

Yetki belgesi, her bir işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve başkasına devredilemeyecektir. Motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularının Seviye 5, motorlu kara taşıtları alım satım danışmanlarının ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekecektir.

Mesleki yeterlilik belgesinin aranmayacağı haller hariç olmak üzere, 2 mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler motorlu kara taşıtı alım satım sorumlusu veya danışmanı olarak çalıştırılamayacaktır.

Sonuç olarak, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinin takip ve kontrolü amacıyla Bakanlık tarafından Bilgi Sistemi oluşturulacaktır Kamuoyunda “açık oto pazarı” olarak adlandırılan ikinci el motorlu kara taşıtı pazarları yetkili idare veya bu faaliyet konusunda iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenen işletmeler tarafından kurulacak ve işletilecektir İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmelerin, 31.8.2020 tarihine kadar durumlarını yukardaki şartlara uygun hale getirerek yetki belgesi almaları zorunludur.