Globalleşen dünyada teknolojik gelişmeler yaşandıkça insanlar internet sitelerinden alışveriş yapabilmeye başladılar… Bu durumun iyi yanları olurken kötü yanları da olabilmektedir.

Sosyal medya ise hayatımızın her alanında yer almaya başlamıştır. Özellikle de instagram bizler için sadece fotoğraf paylaşma platformu olarak kalmamıştır. İnsanlar yeri geldiği zaman alışverişlerini de instagramdan yapabilmektedirler. Kişiler her sektörde her alanda instagramda yer alabilmektedir. Instagram hesapları kişiler tarafından profesyonel olarak kullanılabilmektedir. Böylelikle de sosyal medyanın insan hayatındaki yeri yadsınamaz bir hal almıştır.

Hal böyle olunca da instagram devasa bir platform haline geldi. Ancak her sektörde olduğu gibi instagramda da bazı alışveriş sayfalarında dürüst olmayan satıcılar yer aldı. Dürüst olmayan bu satıcılar instagram sayfasında ürünün fotoğrafını profesyonel bir şekilde çekebilirken, ürün geldiği zaman kişiler tam bir hayal kırıklığı yaşayabiliyor. Ürün görseldekinden tamamıyla farklı olabiliyor….

Bu gibi durumlar için TÜKETİCİLER HAKLARINI BİLMELİDİR…

Hal böyle olunca da ürün kusurlu geldiği zaman ya da hatalı gönderildiği zaman hukuki problemler meydana gelebiliyor…Ürünün görseldekiyle alakasız olması bu hukuki sorunları gündeme getirmektedir.

Instagramda BUTİK adı verilen sayfalardan alışveriş yapılmaktadır. Kişiler kimi zaman aynı şehirde olan butikleri tercih ederken kimi zaman da farklı şehirde olan butikleri tercih edebilmektedir. Tüketici ile mal ve hizmet sağlayıcısı farklı şehirde ise mesafeli satış sözleşmesi gündeme gelecektir.

Uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kullanılan sözleşme mesafeli satış sözleşmesidir. Mesaj yoluyla kişiler siparişlerini verebilmektedir.

TKHK md.48/4 gereğince; TÜKETİCİ, INSTAGRAM VASITASI İLE SATIN ALDIĞI BİR MAL VEYA HİZMETE YÖNELİK OLARAK 14 İÇERİSİNDE HERHANGİ BİR GEREKÇE GÖSTERMEKSİZİN CAYMA HAKKINA SAHİPTİR.

Bu sürenin başlangıcı üçüncü kişinin malı teslim aldığı gündür.

Ancak satıcı mesafeli sözleşmelerde tüketiciyi cayma hakkına ilişkin hususlarda bilgilendirdiğini ispat etmelidir. Tüketici yeterince bilgilendirilmezse bu hakkı kullanmak için 14 gün süre ile bağlı değildir. Bu durumda süre 1 yıl olur.

Sonuç olarak; tüketici 14 gün içerisinde cayma hakkının olduğu konusunda bilgilendirilmezse CAYMA HAKKI SÜRESİ 1 YILA ÇIKMAKTADIR.

Instagram butikleri tüketicileri birtakım konularda kandırmaktadırlar. Profillerine DEĞİŞİM VAR, İADE YOK YA DA İADE VE DEĞİŞİM YOK şeklinde yazılar yazmaktadırlar. Ancak bu yazıların hiçbir önemi yoktur. Bu yazılar olsa dahi kişilerin CAYMA HAKKI devam etmektedir.

İç çamaşır ve yazılım ürünleri dışında diğer ürünlerde İADE HAKKININ TANINMA YASAL ZORUNLULUKTUR.  

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketici ilgili satıcıya durumu bildirmiş olmasına rağmen satıcı bu duruma kayıtsız kalmış ise kişiler Tüketici Hakem Heyetine başvurma hakkına sahiptir.

Instagram butiklerinin bio kısmında İADE YOK yazısının hukuki olarak hiçbir önemi yoktur. İade yok yazısına rağmen tüketiciler 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptirler. Ürünü beğenmemek, ürünün daha ucuzunu bulmak, ürünü almaktan keyfi olarak vazgeçmek durumlarında dahi cayma hakkı vardır.

Bazı instagram butikleri bu konuda yeterli bilgi sahibi olmadan profillerinin BIO kısmına İADE YOK yazabiliyorlar. Bazı butikler ise bilgi sahibi olduğu halde insanların tecrübesizliğinden faydalanabiliyor.

Bu konu kişiler cahil bir özgüvene sahip olmadan ticaret yapmalıdır. Ayrıca dürüst bir satıcı ve dürüst bir alıcı olmalıdır.

Satıcı, tüketiciyle ‘’14 gün içerisinde cayma hakkınız var’’ demez ise bu süre 1 YILA ÇIKMAKTADIR!!!

Cayma hakkının kullanımı nasıldır?

Satıcı ya da sağlayıcıya yazılı olarak bildirim yapılması yeterlidir. Daha öncesinde iletişime geçtiğiniz sayfaya ürünü iade etmek istediğinizi belirtebilirsiniz. Yazılı bildirim yeterlidir.

Cayma hakkının kullanılması durumunda tüketici, malı 10 gün içinde satıcının belirtmiş olduğu kargo firması ile ücretsiz olarak iade etmeli ve satıcı da 14 gün içinde bedel iadesini yapmalıdır. Tüketici, cayma süresi içinde malı, işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullandığı takdirde meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.

Cayma hakkının istisnaları var mıdır?

Kanun hakkın kötüye kullanılmasını engellemek maksadıyla burada da somut olaya göre makul bir düzenleme getirmiştir.

Sipariş ettiğiniz ürün çabuk bozulabilen bir ürün ise iade hakkınız bulunmamaktadır. Zira siz ürünü geri göndermiş olana kadar ürün zaten bozulmuş olur.

Son kullanma tarihi geçebilecek bir ürün sipariş edilmiş ise yine cayma hakkı bulunmamaktadır.

İspat sorunu yaşamamanız adına ürünü aldıktan sonra satıcıdan fatura kesmesini istemenizdir.

ÖZETLE; BUTİK SAYFALARDA DEĞİŞİM VAR, İADE YOK İBARELERİNİN CAYMA HAKKININ KULLANILIP KULLANILAMAMASI BAKIMINDAN HİÇBİR ÖNEMİ BULUNMAMAKTADIR.