Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 28 Şubat davası'nda "Darbeye teşebbüs" suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarını onamıştı.

Onama kararının ulaşmasının ardından davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi aralarında, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu isimlerin cezalarını kesinleştirdi.

Dosya sanıkların cezalarının infazı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Başsavcılığın bu kapsamda 14 isim hakkında yakalama kararı çıkartması bekleniyor. Bu karar sonrası 14 isim için cezaevi süreci başlayacak. Ancak söz konusu isimler ilerleyen yaşları nedeniyle infaz ertelemesi talebinde bulunabilecek.

İNFAZ DURDURULMASI VE ERTELENMESİ TALEBİ

HaberTürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; 28 Şubat davası sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, mahkeme tarafından kesinleşme kararının infaz savcılığına gönderilmesinin ardından yarın savcılığa dilekçe sunarak infazın durdurulması ve ertelenmesini talep edeceklerini bildirdi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında cezası kesinleşen 14 kişi hakkındaki hükmün kesinleşme kararını infaz savcılığına gönderdi.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, bundan sonra işleyecek süreci AA muhabirine değerlendirdi.

Kesinleşen mahkeme kararlarında, kesinleşme şerhleri düzenlenerek kararın gereği için infaz savcılığına gönderildiğini anımsatan Ersöz, infaz savcılığının da suçun niteliğine ve verilen cezanın süresine bağlı olarak ya doğrudan yakalama kararı çıkarttığını ya da bu konuyla ilgili çağrı usulünü işleterek kişinin gelerek teslim olmasını talep ettiğini aktardı.

Avukat Ersöz, 28 Şubat davasında verilmiş cezalar müebbet hapis cezası olduğu için kesinleşme şerhleri düzenlendikten sonra mahkemenin, bu kararın gereği için savcılığa bir müzekkere yazacağını, ardından kişiler hakkında savcılık tarafından yakalama kararlarının çıkartılacağını ifade etti.

Hüseyin Ersöz, şunları söyledi:

"Bundan sonra kişilerin, bulundukları yerlerdeki polisler tarafından haklarındaki yakalama işlemleri yerine getirilir ve en yakın infaz savcılığına götürülürler. Bu infaz savcılıkları tarafından da işlemler gerçekleştirilerek kişiler bulundukları yere en yakın cezaevlerine gönderilirler. 28 Şubat davasında da aslında yaşanacak süreç bundan sonra birebir bu şekildedir. 28 Şubat davası kamuoyuna mal olmuş bir dava olduğu için haberdar olan sanıkların kendiliklerinden savcılıklara giderek teslim olmaları ve infaz işlemlerinin burada gerçekleştirilmesini sağlamaları da mümkündür."

Avukat Ersöz, "Yarın savcılığa bir dilekçe sunarak infazın durdurulması ve ertelenmesini talep edeceğiz. Hem yaşları hem Kovid-19 salgını hem de kendi hayatlarını tek başlarına idame ettiremeyecek boyuttaki sağlık sorunlarını gerekçe göstereceğiz." diye konuştu.

KİMLER YARGILANIYORDU?

Dairenin kararında, suçun icra hareketleri üzerinde müşterek hakimiyet kurdukları tespit edildiği belirtilen sanıklar Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker, olay tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçu bakımından "müşterek fail" olarak sorumlu tutuldu. Daire, bu 14 sanık hakkındaki müebbet hapis cezalarını onamıştı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, sanıklardan eski YÖK üyesi Erdoğan Öznal, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel'in eylemlerinin bu suça yardım kapsamında olduğu sonucuna vararak, bu sanıklara yerel mahkemece verilen müebbet hapis cezalarının bozulmasına hükmetmişti.

Yerel mahkemece, zaman aşımı nedeniyle dosyalarının düşürülmesine ve beraatlerine hükmedilenlerin de arasında olduğu sanıklar İbrahim Selman Yazıcı, İzzettin İyigün, Altaç Atılan, Ersin Yılmaz, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Metin Yaşar Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık ve Yücel Özsır hakkındaki hükümlerin bozulması kararlaştırılmıştı. Daire ayrıca diğer 37 sanık hakkındaki beraat kararlarını onamıştı.