ANKARA (ANKA) - Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu'na (HAKSEN) bağlı Büro Hak-Sen, 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre çalışanlara ödenen iş sonu tazminatının eksik hesaplandığı gerekçesiyle üyesi adına dava açtı.

4/C'li olarak Türkiye İstatistik Kurumunda (TÜİK) 10 yıl çalıştıktan sonra emekli olan sendika üyesine ödenen iş sonu tazminatından gelir vergisi kesilmesi, ek ödemenin tazminata dahil edilmemesi ve emekli olan memur ve işçilere seyyanen ödenen 750 TL yol tazminatının ödenmemesi nedeniyle Ankara İdare Mahkemesine açılan davada, eksik hesaplanan tutarın yasal gecikme faiziyle birlikte ödenmesi istendi.

-GELİR VERGİSİ KESİLMESİ ANAYASAYA AYKIRI-

Dava dilekçesinde, dava konusu "iş sonu tazminatı'nın kamu personeline ödenen "emekli ikramiyesi' ile işçilere ödenen "kıdem tazminatı' ile birebir aynı içerikte bir toplu ödeme olduğu belirtildi. Bu nedenle, anılan tazminatların ödenmesi sırasında esas alınan tüm unsurların iş sonu tazminatı açısından da kabul edilmesi gerektiği belirtilerek, işçilere ödenen kıdem tazminatı ve memurlara ödenen emekli ikramiyesinden gelir vergisi kesintisi yapılmazken, aynı nitelikteki bir ödeme olan iş sonu tazminatından gelir vergisi kesilmesinin Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddia edildi.

-EK ÖDEMENİN İŞ SONU TAZMİNATINA DAHİL EDİLMESİ GEREKİR-

Dilekçede, "Davalı idare bünyesinde, adı her ne kadar fazla çalışma ücreti olsa da, tüm personele ek ödeme niteliğinde, sürekli ve düzenli olarak ve aynı miktarda ödenen fazla çalışma ek ödemesinin aylığın bir parçası haline gelmiş olduğu açıktır" denildi. Dava dilekçesine şöyle devam edildi:
"Sürekli ve düzenli ödemelerin kıdem tazminatı ve emekli ikramiyesi hesabında dikkate alındığı açık olduğuna göre, müvekkilin iş sonu tazminatının hesaplaması sırasında bu gelir kaleminin dikkate alınmamış oluşu açıkça hukuka aykırıdır."

-YOL TAZMİNATI ÖDENMELİDİR -

Kamu kurumunda çalışıyor olma ortak paydası ile, kamu görevlileri ve işçilere, emeklilik halinde 750 TL tutarında tazminat ödemesi yapılıyor. Açılan davada, memur ve işçilere tanınan bir hakkın, aynı kamu kurumunda geçici personel statüsünde çalışmış olan müvekkile tanınmamasının açıkça eşitlik ilkesine aykırı olduğu ifade edildi.

-"YÜZDE 30 EKSİK ÖDEME YAPILIYOR"-

Dava konusunu ANKA'ya değerlendiren HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, dava konusu işlemler nedeniyle emekli olan 4/C'li bir personele yaklaşık yüzde 30 eksik ödeme yapıldığını, zaten oldukça zor şartlarda yaşamak zorunda olan 4/C personele yapılan ayrımcılığın emeklilikte de devam ettiğini belirterek, halen çalışan 23 bin 980 4/C'linin haklarına sahip çıkacaklarını söyledi.(ANKA)
(BRŞ/ÖMR)