AA

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünce Samsun OMTEL Deniz Otel'de ''Ceza Adalet Sistemimizde Uzlaştırma Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi'' kapsamında seminer düzenlendi.

Albayrak, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, onarıcı adaletin suçtan etkilenen kişilerin ihtiyaçlarını dikkate alarak, suçun olumsuz etkilerinin giderilmesini amaçladığını ifade etti.

Ceza, adalet sisteminde uzlaşmanın amacının faillerin kendi fiillerinin sonuçlarını görerek bizzat anlamaları için suçun faili ile mağduru arasında doğrudan iletişim kurulması olduğunu ifade eden Albayrak, şunları kaydetti:
''Onarıcı adalet mağdurun, failin ve toplumun ihtiyaçlarını dengeleyerek suç teşkil eden eylemlere verilecek tepki konusunda yeni bir model ortaya koymaktır. Bu, zarar vermekten çok onarıcı, eğitici, affedici, sorumluluk yükleyici ve toplumsal katılımı ve müzakereyi teşvik edici bir süreçtir. Bu kapsamda onarıcı adalet, suçtan etkilenen kişilerin doğrudan katılımıyla, suç nedeniyle ortaya çıkan haksızlığın giderilmesini amaçlayan, suç olgusuna mağdur merkezli bakan ve geçmiş yerine geleceğe yönelerek uyuşmazlığı çözmeyi amaçlayan bir yaklaşım sunmaktır.''

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Canip Yetişir de uzlaşma kurulu ile hedeflenen amacın, ceza sisteminde mağdurun yararlarının gözetilmesi, mağdurun tatmin edilmesi, işlenen cezaya salt ceza yaptırımı uygulama ve zararın giderilmesi ve onarımına ağırlık verilmesi olduğunu söyledi.

İki gün sürecek ve Ceza Adalet Sistemimizde Uzlaştırma Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi kapsamındaki konuların ele alınacağı seminere Samsun, Çorum, Sinop, Kastamonu, Ordu ve Giresun'dan 60 hakim ve savcı katılıyor.