Hatay’da Alevi çocuklara dini eğitim verdikleri gerekçesiyle “İzinsiz eğitim kurumu açmaktan” yargılanan Alevi din adamlarının yargılanmasına Samandağ Sulh Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmayı, Alevi dernek ve federasyonlarının temsilcileri, CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun ile çok sayıda yurttaş izledi.

Mahkeme öncesi adliye önünde toplanan yurttaşlar Alevi din adamlarını alkışlarla karşıladı. Duruşmada Alevi din adamları Zülfikar Çiftçi, İnan Dadüş, Hikmet Özben ve Ahmet Tümkaya ifade verdi. Yaklaşık 3 saat süren duruşmanın ardından adliye çıkışında bir konuşma yapan Hatay Milletvekili Gökhan Durgun, “Bu konuyu Meclis’te gündeme getireceğim. Yalnız değilsiniz. Gönlünüz rahat olsun” dedi. Avukat Kemal Derin de Alevilerin sürekli ayrımcılğa uğradığını ifade ederek, “Alevi çocukları okullardaki zorunlu din dersleriyle Sünnileştirilmeye çalışılıyor. Buradan hem iktidara hem de muhalefete sesleniyorum, yeni anayasa paketinde zorunlu din dersleri zulmüne son verilsin. Buradan sonuç alamazsak bu davayı AİHM’ye götüreceğiz” dedi.

Duruşmada ifade veren Samandağ Ulvi Değerler Derneği Başkanı Zülfikar Çiftçi de Alevilerin yüzyıllardır kendi inançlarını kendi olanaklarıyla yaşattıklarını söyledi.

Çiftçi, “İnsan hakları ile temel hak ve özgürlükler kapsamında, inanç özgürlüğü çerçevesinde Alevi inançlarının sürdürülmesine olan katkıları dışında hiçbir suça konu eylemde bulunmamış olan din adamlarımızın rencide edici bu sürece sokulmaları kabul edilmez bir tutumdur. Bu süreç bütün Alevi toplumunu yaralamış ve üzmüştür” dedi.

Çiftçi, bu uygulamanın AKP hükümetinin Alevi açılımı ve AB süreciyle uyuşmadığına dikkat çekti.

Mahkemede ifade veren Zülfikar Çiftçi, İnam Dadük, Hikmet Özben ve Ahmet Tümkaya’nın duruşmaları 18 Mayıs’a ertelenirken, aynı suçlamalarla karşı karşıya kalan Ahmet Bilmez, Aziz Tümkaya, Edip Can’ın duruşması 13 Nisan’da, Yusuf Tam’ın duruşması ise 20 Nisan’da yapılacak.

Cumhuriyet