Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından vekilliği düşürülen BDP'li Hatip Dicle'nin avukatları, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Dilekçede, anayasada YSK kararlarına karşı mahkemelere gidilemeyeceğinin belirtilmesine rağmen, YSK'nın TBMM'ye ait yetkiyi gasp etmesi nedeniyle bu yolun kullanıldığı kaydedilmişti.

Raportör konuyla ilgili incelemesini tamamladıktan sonra Yüksek Mahkeme kararını verecek.

Anayasa Mahkemesi, Hatip Dicle'nin başvurusunu diğer işler kapsamında kabul etti. Bu, iptal veya ret kapsamında bir inceleme yapılmayacak anlamına geliyor.

Dicle'nin dosyası, bireysel başvuru kapsamında değerlendirilecek. Ancak Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru ile ilgili düzenlemeler henüz tamamlanmış değil. bu nedenle mahkemenin nasıl bir karar vereceği merak ediliyor.

YSK'nın vekilliğini düşürmesinin ardından geçtiğimiz günlerde Hatip Dicle'nin avukatları Anayasa Mahkemesi'nin yolunu tutmuştu.

Mahkemeye sunulan dilekçede, bundan sonra benzer olaylar yaşanmaması için YSK'nın mazbata verilen isimlerin vekilliğini düşürülemeyeceğinin karar altına alınması talep edildi. Yürütmeyi durdurma talepli dilekçede, Dicle'nin vekilliğinin geri verilmesi istendi.


samanyoluhaber