Askerî Yargıtay Daireler Kurulu'nun kararı doğrultusunda görevsizlik kararı veren askerî mahkeme, dosyayı, Ankara Asliye Ceza'ya sevk etti. Dava kapsamında 159 yükümlü bulunuyor. Askerî Savcı Hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok, söz konusu çetenin üyesi olmaktan tutuklanmıştı.

Hava Kuvvetleri Askerî Mah-kemesi'nde, sahte çürük raporu temin edenler ile rapor alarak askere gitmeyen 35 şahsın davasına devam edildi. Mahkeme başkanı, yoklama yaptıktan sonra duruşmaya geçmek istedi. Bu sırada söz alan Askerî Savcı Hava Hâkim Üsteğmen Özgür Tüfekci, CMK'nın üçüncü maddesinde yapılan değişikliği hatırlatarak Askeri Yargıtay Daireler Kurulu'nun konuya ilişkin verdiği kararı söyledi. Kurulun 'Sivillerin asker kişilerle müştereken veya tek başlarına işledikleri suç, Askerî Ceza Kanunu'nda yer alsa dahi yargılama görevinin sivil mahkemelere ait olacağı' şeklinde karar verdiğini dile getiren Tüfekci, karar doğrultusunda askerî mahkemede yargılanan sivillerin dosyasının görevsizlik kararı verilerek Ankara Asliye Ceza

Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.

Mahkeme başkanı, sanık avukatlarına bu talebe ilişkin görüşlerini sordu. Sanık Zülküf Altındaş'ın avukatı Ali Fahir Kayacan söz alarak konuya ilişkin iki defa görevsizlik talebinde bulunduklarını, ancak kabul edilmediğini belirtti. Kayacan, askerî savcının görüşlerine katıldıklarını ifade etti. Diğer sanık avukatları da bu talebi desteklediklerini aktardı. Duruşmaya katılan sanık Orhan Doğanay ile tutuklu sanıklar Aytekin Demirtaş, Turgut Gündüz, Süleyman Eke de savcının talebini desteklediler. Mahkeme heyeti, Askerî Yargıtay Daireler Kurulu'nun kararı doğrultusunda sivil şahısların dosyasının ayrılarak Ankara Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine oybirliğiyle karar verdi. Bülent Atilla, Yalçın Dursun, Emre Özyılmaz, Levent Özcan ile eski Astsubay Aytekin Demirtaş'ın dosyaları ise suçu işledikleri tarihte askerî personel oldukları gerekçesiyle Hava Kuvvetleri Askerî Mahkemesi'nde kaldı. Şimdi askere gitmek istemeyenlere sahte çürük raporu temin edenler ile rapor alarak askere gitmeyenlerin davası Ankara Asliye Ceza Mahkemesi'nde baştan görülecek.

İDDİANAMEYİ HAZIRLAYAN ÜÇOK TUTUKLU

Sahte çürük raporu düzenleyen çeteyle ilgili davanın ilk iddianamesini hazırlayan Hava Kuvvetleri Askerî Savcısı Hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok, ünlü ve zengin kişilere sahte 'çürük' raporu hazırlayan çetenin üyesi olmak suçundan tutuklanmıştı. Sanıklar, çete içinde 'Bamba' kod adıyla anılan Üçok'un kendi davalarıyla irtibatının araştırılmasını talep etmişlerdi. Ancak bu talep kabul görmemişti. Bir duruşmada Mahkeme Başkanı Havacı Kıdemli Albay Ahmet Erdem ile tutuklu sanıklardan Süleyman Eke arasında Üçok konusunda tartışma yaşanmıştı. Eke, "Ahmet Zeki Üçok'un çürük raporu nedeniyle tutuklu olduğunu biliyoruz. Burada görülen dava da yine çürük raporuyla ilgili. İki dava arasında bir bağlantı var mı? Araştırılmasını istiyorum. 37 kişi savcıyla anlaşmış mıdır?" diye sormuştu. Üçok'un sahte çürük raporundan değil 'yağmaya azmettirmek' suçundan tutuklu bulunduğunu dile getiren Erdem ise Eke ile tartışmaya girmeyeceğini belirterek, denilenleri kayda geçirmişti. Dava kapsamında 70 kişinin arandığı da ortaya çıkmıştı.

İddialara göre sahte çürük raporlarını eski Astsubay Aytekin Demirtaş hazırlıyordu. Askeriyede çalışan memur Levent Özcan ise raporların teyidini yapıp kesinleştiriyordu. Sanıklar, askere gitmek istemeyen sağlam vatandaşlar için 'epilepsi hastası', 'akciğer tüberkülozu' ya da 'kalp hastası' gibi sebepler göstererek askerî hastanelerden sahte rapor alıyordu. Bu kanunsuz işlem karşılığında şahıslardan 5 bin ile 50 bin TL arasında ücret talep ediliyordu.

Savcı Hava Hâkim Yüzbaşı Evren May Doğru'nun hazırladığı iddianamede 10'u tutuklu toplam 35 sanıktan 'askerliğe elverişli olduğu halde askere gitmemek isteyenlere sahte rapor hazırlayan' 14 sanık için 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.

Sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmalarına sınırlama getiren Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek 29 Haziran 2006'da yasalaşmıştı. Yasayla AB müktesebatının üstlenilmesine ilişkin ulusal programda öngörülen hedefler doğrultusunda anayasada yapılan değişikliklerle Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun hükümleri, askerî yargıya yansıtılmıştı. Buna göre sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmasına sınırlama getirilirken, sivillerin askerî yargıya tabi olduğu haller; barış ve savaş zamanına göre iki kategoride ele alınacak. Siviller, askerlerle birlikte işledikleri askerî suçlara ilişkin yargılamalar hariç olmak üzere, barış zamanında askerî mahkemelerde yargılanmayacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararlar doğrultusunda, yargılamanın yenilenmesi için askerî mahkemelere başvurulabilecek. Yasada, askerî mahkemelerin savaş zamanındaki yetkilerini düzenleyen hükümlerde ise değişikliğe gidilmedi. Zaman