Van Askeri Mahkemesi'nce, 18 Aralık 2009 tarihinde görülen son duruşmada, 8 askere verilen cezanın gerekçeli kararında, göğüs göğüse yaşanan, şehit ve yaralıların olduğu çatışma esnasında, er Ramazan Yüce'nin, teröristlerin ''teslim olun'' çağrısına uyarak, teröristlerin yanına doğru Kürtçe konuşarak yaklaştığı, orada bir süre görüştükten sonra üs bölgesindeki mevzilerde teröristlerle çatışan askeri personele hitaben de ''Arkadaşlar teslim olun, bunlar bize bir şey yapmazlar. Teslim olanlara bir şey yapılmayacaktır, bana herhangi bir şey yapmadılar'' dediği ve askerlerin de buna uyarak teslim olduğu ifade edildi.

Dosya kapsamındaki delillerin geniş yer bulduğu kararda, Keritepe ve Meritepe bölgelerinde bulunan asker sayısından, nöbet şekline kadar en ince ayrıntıları tek tek belirtildi.

Askeri Ceza Kanunu'nun 46/1 maddesi olan ''Vazife ve hizmette şahsi tehlike korkusu cezayı hafifletmez'' hükmüne yer verilen gerekçeli kararda, ''Olayın yaşanmasında diğer faktörlerin de etkisi bulunmakla birlikte, sanıkların üs bölgesindeki savunma görevlerini gereği gibi yerine getirmemiş olması şehit ve yaralı sayısında etkili olmuştur. Bu nedenle sanıkların sabit bulunan eylemleriyle, görevi ihmal suçunu işledikleri vicdani kanaatine ulaşılmıştır'' denildi.
 

''Teslim olmamaları gerekirdi"

Kurtuluş Savaşı'na atıfta bulunulan Van Askeri Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, ayrıca şu ifadeler yer aldı:

''Şartlar her ne kadar olumsuz olursa olsun, açıklanan mevzuat hükümleri uyarınca sanıkların şahsi tehlike korkusunu yenerek mücadelelerine devam etmeleri, silahlarını bırakarak teslim olmamaları gerektiği açıktır. Yakın tarihimizde daha da olumsuz şartlara rağmen atalarımızın hayatlarını feda ederek bu vatanı bizlere emanet etmiş olduklarını gözden uzak tutmamak gerekmektedir. Aksi takdirde, yani bu tür insani duyguları bahane ederek olaya yaklaşılması durumunda, askerlik mesleği ve dolayısıyla vatan savunmasının yapılamayacağı bir gerçektir. Nitekim olay esnasında da yaşanan olumsuz şartlara rağmen, üs bölgesinde görevli olan personel, 12 şehit, 17 yaralı olmasına rağmen canları pahasına çatışmaya devam etmiş, silahlarını bırakarak teslim olmamışlardır.''

Yüce hakkındaki "Askerleri itaatsizliğe teşvik" suçu

Mahkemece 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan er Ramazan Yüce'nin, teröristlerce örgüt kampına götürüldükten sonra serbest bırakıldığında, diğer askeri personelle tekrar ülke sınırları içerisine gelmesinin, terör örgütü ile organik bir bağ içerisinde olmadığının göstergesi olduğuna değinilen kararda, şöyle denildi:

''Sanık, saldırı esnasında kendisi teslim olduktan sonra silah arkadaşlarının da teslim olması yönünde bağırarak telkinlerde bulunması eylemiyle ilgili olarak, 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan hakkında kamu davası açılmış ise de bu suçun yasal unsurlarının oluşmadığı anlaşılmıştır. Çatışmalar esnasında şehit veya yaralanan askeri personel olmasına rağmen, hiç kimsenin teslim olmadığı ve bütün olumsuz şartlara rağmen tüm personel canları pahasına mücadele etmeye çalışmıştır. Ancak sanık er Yüce teslim olduktan sonra özellikle arkadaşlarının da teslim olmaları yönünde çağrı yapması üzerine o ana kadar etmiş oldukları yemine bağlı kalarak, canları pahasına görevlerini yerine getirmekte olan arkadaşlarını olumsuz olarak etkilemiş. Bu durumun etkisiyle önce Özhan Şabanoğlu ve Fuat Başoda ile Uzman Çavuş Halis Çağan, daha sonra diğer sanıklar çavuş Mehmet Şenkul, er İlhami Demir, er Fatih Atakul ve er İrfan Beyaz'ın silahlarını bırakarak teslim oldukları anlaşılmıştır.
Sanık er Yüce'nin sabit bulunan bu eyleminin Askeri Ceza Kanunu'nun 58'inci maddesindeki atıf yoluyla askeri bir suç haline getirilmiş olan Türk Ceza Kanunu'nun 319'uncu maddesindeki 'askerleri itaatsizliğe teşvik' suçunu işlediği değerlendirilmiştir.''


Olay

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca bölgesindeki tabur komutanlığına, 21 Ekim 2007'de, terör örgütü PKK üyelerince düzenlenen ve 12 askerin şehit olduğu, 17 askerin yaralandığı saldırıdan sonra irtibat kesilen ve 5 Kasım 2007'de Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesine katılan Uzman Çavuş Halis Çağan, çavuş Mehmet Şenkul, erler Ramazan Yüce, İlhami Demir, İrfan Beyaz, Özhan Şabanoğlu, Fatih Atakul, Fuat Başoda, 10 Kasım 2007'de Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Van Askeri Mahkemesi'nce tutuklanmışlardı.

Van Askeri Mahkemesinde 2 Şubat 2008'deki ilk duruşmada tahliye edilen, 18 Aralık 2009 tarihindeki son duruşmada ise sanıklardan er Ramazan Yüce 'alenen askerleri itaatsizliğe teşvik' suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına, Uzman Çavuş Halis Çağan'ın 'görevi ihmal' suçundan 1 yıl 8 ay, erler Fuat Başoda, İlhami Demir, İrfan Beyaz, Mehmet Şenkul, Fatih Atakul ve Özhan Şabanoğlu'nun da aynı suçtan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmişti.