Atatürk Havaalanı Katliamı Mağdurlarının (yaralanan yurttaşlar ve yaşamını yitirenlerin yakınları), tüm maddi manevi zararlarını Devlet İdaresi (somut durumda İçişleri Bakanlığı ve/veya İstanbul Valiliği) tazmin etmek zorunda.

Atatürk Havaalanı Katliamı’ndan zarar gören yurttaşların kullanabilecekleri pozitif hukuk uygulamasında iki temel yol var:

Birinci yol: 5233 sayılı terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması hakkında kanun,

İkinci yol: 2577 sayılı idari yargılama usulü kanunu çerçevesinde tazminat başvuruları ve tam yargı davaları.

Ayrıca 28 Haziran’da Atatürk Havalanı’nda yaşanan katliam; 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun uyarınca açıkça terör eylemidir. Bu kapsamda kişilerin sağlık harcamaları için ücret ödememeleri gerekmektedir ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası uyarınca sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları olup olmadığının hiçbir önemi yoktur.

Hukukçu Dayanışması tarafından tazminat hakları için hazırlanan bilgi notuna buradan ulaşabilirsiniz.  Atatürk Havaalanı Katliam Tazminat

Tazminat başvurusu için kullanabileceğiniz dilekçe örneğine buradan ulaşabilirsiniz.  Dilekçe Örneği

Hukukçu Dayanışması tarafından sağlık hakları için hazırlanan bilgi notuna buradan ulaşabilirsiniz: Atatürk Havaalanı Sağlık Hakkı

Sağlık ödemeleri için itirazda bulunmak için dilekçe örneğine buradan ulaşabilirsiniz.  Dilekçe Örneği

Özet kapsam için aşağıdaki görselleri inceleyebilirsiniz.







Kaynak: onekim.org